Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Lagvidriga besöksförbud orsakar psykisk ohälsa

Ett flertal LSS-boenden har infört besöksförbud under pandemin. Detta har lett till ökad psykisk ohälsa hos de boende, menar debattörerna.
Ett flertal LSS-boenden har infört besöksförbud under pandemin. Detta har lett till ökad psykisk ohälsa hos de boende, menar debattörerna. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

I skuggan av besöksförbudet iäldreboenden införde ett stort antal kommuner även besöksförbud i LSS-bostäder, trots att det saknas lagstöd för detta. Ett halvår senare kommer nu många oroande rapporter till Riksförbundet FUB om det mänskliga priset som personer med intellektuell funktionsnedsättning har tvingats betala
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Varje lägenhet i en grupp- eller servicebostad enligt LSS är personens egen bostad, utan några särskilda bestämmelser som gör det möjligt att begränsa besök från anhöriga och vänner mot personens vilja. Men FUB, som arbetar för goda levnadsvillkor för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF), kan konstatera att gamla synsätt från institutionstiden har gjort sig påminda på nytt på flera håll i Sverige under pandemin.

Människor med IF ses återigen som ett kollektiv som saknar individuella rättigheter. Besöksförbud i LSS-bostäder har införts rakt av i många kommuner trots att långt ifrån alla personer med IF tillhör riskgrupperna för covid-19 och trots att det i de flesta fall inte har funnits någon smitta, varken hos de boende eller personalen.

Förbudet har medfört att tusentals fullt friska människor tvingats bli sittande i sina lägenheter i månader i en lockdown-tillvaro långt bortom Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Lägg till stängda dagliga verksamheter och en omfattande avsaknad av digitala lösningar inom LSS, som kunde ha lindrat isoleringen.

Sammantaget var detta inget annat än ett snabbspår mot psykisk och fysisk ohälsa för en redan utsatt grupp, där schizofrenidiagnoser och ångestdiagnoser sedan tidigare är upp till sju gånger vanligare jämfört med övriga befolkningen, enligt Socialstyrelsen (2020).

Anhöriga i hela landet har hört av sig till Fub och berättat om effekterna av långvariga besöksförbud. Det handlar om att sonen behövt besöka psykiatriakuten. Det handlar om att ta hem den vuxna dottern när dosen av psykofarmaka blir så hög att man inte står ut längre. Det handlar om att bara kunna lämna brev, vykort och presenter utanför systerns dörr – i månader.

I vissa kommuner vittnar anhöriga om en svårbegriplig policy. Dagliga verksamheten har varit öppen samtidigt som LSS-bostäder har besöksförbud.

”Han skulle inte få träffa mig, den enda av hans anhöriga som han har kontakt med, men han skulle få träffa allt mellan 30–60 olika personer på sin dagliga verksamhet.”

Att vissa beslut går för fort när en pandemi bryter ut, har vi förståelse för. Dock kan det aldrig finnas acceptans för lagvidriga beslut som gäller vecka efter vecka, månad efter månad med förödande konsekvenser för de drabbade.

Riksförbundet FUB kräver därför att:

1. Socialstyrelsen granskar effekterna av kommunernas lagtrots.

2. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), genomför en fördjupad, nationell tillsyn av effekterna av pandemin på landets LSS-bostäder.

3. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) initierar långsiktiga satsningar som bryter den digitala isoleringen i LSS-bostäder.