Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kulturborgarrådet verkar ha slut på förslag och pengar

Pandemin har medfört nedskärningar som slagit hårt mot kulturlivet. För att få en levande kulturbransch som ger möjligheter för ett demokratiskt kulturliv måste kulturen finansieras genom stöd från politiskt håll, skriver debattören.
Pandemin har medfört nedskärningar som slagit hårt mot kulturlivet. För att få en levande kulturbransch som ger möjligheter för ett demokratiskt kulturliv måste kulturen finansieras genom stöd från politiskt håll, skriver debattören. Bild: Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Dagens ETC.

Hur ska Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) säkerställa att alla de som drabbats av pandemin inte försvinner från stadens kulturliv? Den frågan kvarstår, menar Madeleine Kaharascho Fridh (Fi).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

När majoriteten tillträdde 2018 var vi många som oroade oss för hur högerstyrets politik skulle drabba stadens kulturliv. Dessvärre besannades våra farhågor när budgeten för 2019 presenterades med nedskärningar på 66 miljoner inom området barn, kultur och fritid. Kulturbudgeten reducerades med 25 miljoner kronor och utan kompensation för pris- och löneuppräkning blev slutsumman på neddragningar totalt 45 miljoner. Effekterna av besparingarna lät sig inte vänta. Personal på biblioteken sades upp på löpande band och öppettiderna begränsades. Stadsteatern fick utökade intäktskrav och pengarna till kulturskolan ströps. 

Kulturborgarrådet anklagar Feministiskt initiativ för att inte kunna räkna. En kritik som börjar bli tröttsam. Feministiskt initiativ har lagt fram fyra budgetar i styrande position och nu två oppositionsbudgetar. Istället är det anmärkningsvärt att kulturborgarrådet inte har koll på siffrorna han själv ska kommentera. Vårt krisstöd är budgeterat till 45 miljoner. Vi vet att det inte är nog, men nog är det en respektfull ansträngning jämfört med styrets ynka tio miljoner – som samtidigt äts upp av ett besparingskrav på lika stor summa. Vidare har Feministisk initiativ i våra två senaste budgetförslag haft 120 miljoner mer till kulturen än Centerpartiet och den styrande majoriteten. Det är raka motsatsen till det luftslott Jonas Naddebo försöker påskina. 

Att det är ideologiska skiljelinjer mellan Centerpartiet och Feministiskt initiativ är ingen överraskning. Vi menar att kultur behöver finansieras genom stöd från politiskt håll för att en levande kulturbransch ska ge möjligheter för ett demokratiskt kulturliv där även oetablerade konstnärer och nya konstformer får utvecklas. Kulturpolitikens roll är att skapa förutsättningar för en mångfald av idéer och konstnärliga uttryck genom att säkra resurser och finansiering för såväl de med stor som liten publik.

I dessa tider krävs exceptionella initiativ för att hindra en hel bransch från att gå i graven. Kulturborgarrådet menar att det är de som inte behöver offentlig finansiering som har drabbats allra hårdast av pandemin. Det är i sammanhanget irrelevant.

Det som spelar roll nu är hur Jonas Naddebo, som är stadens ansvariga politiker, ska säkerställa att alla de som drabbats inte försvinner från Stockholms kulturliv.

Istället för att se det rika kulturlivets egenvärde och satsa på den infrastruktur för kulturen kulturborgarrådet upprepar verkar ändå ledorden tillväxt, näring och intäkter och styra. Det är bara att titta på de remissvar som kommit in på stadens nya kulturstrategiska program. Paraplyorganisationen Klys skriver i sitt svar att "Kulturens och konstens egenvärde kan inte ringaktas på det slående vis som nu görs i remissversionen". Ett strategiprogram som kulturutövare inte ens själva har fått vara med och utforma. 

Kulturborgarrådet pratar sig varm om kulturdriven stadsutveckling. Detta är välkommet. Ett sätt att arbeta tillsammans med kulturskapare som är raka motsatsen till konstprojektet vid Sergels torg. I ljuset av pandemin behövs nu, om någonsin, investeringar för långsiktiga satsningar på kulturlivet. Men nu, när det behövs, så verkar Kulturborgarrådet ha slut på förslag och pengar för investeringar.

Det är intressant att Naddebo mest slår ifrån sig den kritik som framförs. Det är på sin plats att kulturborgarrådet involverar såväl professionella som ideella kulturskapare i stadens strategiska arbete och lyssnar in de behov som uttrycks. Bara så kan Stockholm få ett träffsäker och hållbart stöd till stadens kulturliv.

00:00 / 00:00