Debatt. .

2015-08-13 10:00

Ignorera inte problemen – investera i att lösa dem

Efter åtta år av en konstig blandning av sparande och rent av idiotiska investeringar så står Sverige ännu med samma problem som vi gjorde 2008

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

År 2008 så slog den första finanskrisen till, de första som fick känna på krisens svallvågor var byggindustrin som också vanligen är den första industrin som slås av finanskriser. Nu har Sverige genomlidit två finanskriser och samtidigt har landet i åtta års tid styrts av en regering som i linje med EU ska spara oss ut ur krisen, vänta ut den. Detta gjorde dock inte att Alliansregeringen mer än gärna brände miljonerna på utbyggandet av miljöfarliga och konkursbelagda energibolag, 'NUON' kunde man rädda, men inte 'SAAB'.

Efter åtta år av en konstig blandning av sparande och rent av idiotiska investeringar så står Sverige ännu med samma problem som vi gjorde 2008, samma problem som alliansen lovade de skulle lösa vid valet 2010, inte bara står de kvar, de har blivit värre och värre för varje år som gott. Detta är mest uppenbart på Bostadsmarknaden och Arbetsmarknaden. I dag så saknar upp emot 350 000 unga vuxna en bostad, det skriver migrationsminister Morgan Johansson (S) och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i

Svenska Dagbladet:s Brännpunkt (TT 2015-07-29). En ökning på hela 18 procent på bara två år!

Detta är inget problem som kommer lösa sig självt, enbart i Malmö så räknar man med en befolkningsökning på hela 57 000 personer de kommande tio åren. En kombination av massarbetslöshet och bostadsbrist är bland det värsta som kan drabba Ungdomar.

Ingemar Haraldsson från Miljömagasinet skriver 2015-07-24 att både Arbetslösheten och Bostadsbristen kan lösas, men att det kräver att regeringen faktiskt investerar i att lösa problemen. Sveriges befolkning är väl utbildad och allt fler läsa till och med till eftergymnasial utbildning, detta gäller även för de som invandrar till Sverige, kunskaperna finns redan i samhället, men vi utnyttjar det inte.

Vill vi verkligen lösa bostadskrisen så måste vi börja bygga nu! Vill vi lösa arbetsbristen så måste vi börja investera nu!

Och gissa vad, vi kan lösa både bostadsbristen och arbetsbristen i samma veva, genom exakt det som Haraldsson föreslår, investeringar i den offentliga sektorn. Storinvestera i byggande av nya hyresrätter, i miljöomställningen, i kollektivtrafiken och i att underhålla detta. Det kommer att skapa enorma mängder nya arbeten, sätta fart på ekonomin och allt fler, framförallt ungdomar kommer kunna komma ut på arbetsmarknaden, få jobb, flytta hemifrån och komma ut i vuxenlivet, med allt vad det innebär.

Bostadsbristen är dock inte enbart en fråga för ungdomar, detta är även en fråga för pensionärerna som många bor i villor idag, villor som kräver mycket arbete att hålla i ordning, problemet blir när åldern gör sig påmind och man inser att man inte längre orkar med att hålla villan i trim men ändå känner sig nog full av energi för att ändå kunna bo självständigt, men tack vare bostadsbristen så hamnar dessa i en liknande situation som ungdomar gör, de får bo kvar i en villa de inte orkar hålla i trim, eller i annat fall flytta in på ett ålderdomshem de inte behöver.

Alla ska ha rätt till sin egen bostad, vi behöver en regering som faktiskt försöker lösa problemen praktiskt hellre än att 'hoppas' att någon annan ska göra det åt dem. Svenska folket betalar skatt av en anledning, använd de resurserna!

Adam Maxe 
Ung Vänster Värmland, Vänsterpartiet Kil