Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hög tid att fotbollförbundet inför jämställda löner

Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Avtalet bör vara det samma både för herrar och damer, och förhandlas fram tillsammans. Så är inte fallet idag.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Frågan om lönerna inom landslagsfotbollen är högaktuell. I år går landslagsavtalen för de svenska herr- och damlandslagen ut. Vi hoppas att de nya avtalen som förhandlas ska garantera jämställda löner.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) konstaterade i sin granskning av Svenska Fotbollförbundets (SvFF) löner att damlandslagsspelarna fick 24 procent av vad herrlandslagsspelarna fick i lön/ersättning under 2018 och 2019. DO skriver:

”Den valda ersättningsmodellen innebär att principen om lika lön för lika arbete oberoende av kön inte upprätthålls inom landslagsfotbollen. Detta är självklart otillfredsställande ur ett jämställdhetsperspektiv”.

SvFF menar att deras avtal är rättvisa och rimliga. Förbundet pekar på att problemet ligger hos FIFA och UEFA, vars prispengar vid herrmästerskap är avsevärt högre än vid dammästerskap. Som exempel var herrlandslagets VM-kvartsfinal 2018 värd tio gånger mer än damlandslagets VM-brons 2019.

Vår uppfattning är att SvFF försöker att skjuta ifrån sig ansvaret. Faktum är att prispengarna tillfaller förbundet. SvFF kan påverka alla ersättningar som betalas ut till spelarna – allting handlar om vilket avtal som förbundet ingår med spelarna om hur intäkterna ska fördelas.

SvFF betonar att man har påtalat för FIFA och UEFA att prispengarna är ojämlika. Vi menar att förbundet först behöver börja med att göra förändringar innan man ställer krav på andra – vi föreslår därför ändringar av SvFF:s ersättningssystem:

Ett avtal. Avtalet bör vara det samma både för herrar och damer, och förhandlas fram tillsammans. Så är inte fallet idag.

Lika lön för lika arbete – oavsett intäkter. Detta bör vara en självklarhet, men idag ersätts herr- och damlandslagen olika beroende på vilka intäkter de genererar till SvFF. Trots att damlandslaget år efter år har presterat bättre i mästerskap än herrlandslaget har det inte synts i lönekuvertet (perioden 1989–2019: damlandslaget 8 VM-, OS- och EM-medaljer, herrlandslaget 1 VM-medalj). Vi vill att SvFF:s princip om att ”Marknadens (fotbollspubliken, UEFA, FIFA, partners, TV-bolag) värdering av respektive landslags attraktivitet påverkar storleken på eventuell ersättning till spelarna” tas bort. Att spela för det svenska landslaget är ett hedersuppdrag – det hör inte till den vanliga marknaden.

Ersättningen är grund- och resultatbaserad. Vi föreslår att spelarna får en grundersättning (samlingsersättning) och en resultatbaserad ersättning, som betalas ut vid matchseger, kvalificering till mästerskap samt beroende på resultat under mästerskap. De här ersättningarna finns redan. Dock vill vi att resultatersättningarna har fasta ersättningsnivåer, lika för både herr- och damlandslagen – prispengar från FIFA och UEFA ska inte spela någon roll.

DO konstaterar i sin dom att det inte finns något som hindrar SvFF och spelarföreningarna från att tillsammans välja en annan ersättningsmodell som skulle garantera lika lön för manliga och kvinnliga landslagsspelare. Detta finns redan inom andra landslagsidrotter. Både svenska handbollförbundet, basketförbundet och innebandyförbundet betalar ut jämställda löner till landslagsspelarna.

I SvFF:s strategi 2018–2022 anges att SvFF ska vara ”pådrivande i jämställdhet och mångfald inom svensk fotboll samt stärka vår ställning som viktig samhällsaktör i dessa frågor”. Det är hög tid att SvFF på riktigt visar att man sätter jämställdhetsfrågan högt upp på sin agenda. Nu har Svenska Fotbollförbundet chansen.