Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hatet måste stoppas – terrorstämpla NMR

”Trots att antalet polisanmälda hatbrott ökat är det få som leder till fällande dom. Det är inte acceptabelt”, skriver Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom
”Trots att antalet polisanmälda hatbrott ökat är det få som leder till fällande dom. Det är inte acceptabelt”, skriver Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC.

Normaliseringen av hatet i samhället är ett hot mot vår demokrati och mot de grupper som utsätts av hatet, skriver Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I år är det 82 år sedan den tyska kristallnatten, eller novemberpogromerna, inträffade. Under en vecka dödades runt 400 judar och mellan 20 000-30 000 förflyttades till koncentrationsläger. Det borde vara en händelse som påminner om allas rättigheter och demokratins ansvar. Men så ser inte samtiden ut. Vi lever i en tid där novemberpogromerna blivit viktigare än någonsin att uppmärksamma. Under de senaste åren har hatet och hoten ökat i samhället. Antalet polisanmälda hatbrott med antisemitiska motiv är inget undantag.

Trots att antalet polisanmälda hatbrott ökat är det få som leder till fällande dom. Det är inte acceptabelt. Om samhället inte slår vakt om våra rättigheter, vem kommer försvara oss? Om det inte finns resurser till att utreda brotten, vad säger det om samhällets prioriteringar?

Hatet och hoten tär på tilliten, som är ett så viktigt kitt för ett fungerande samhälle. Och när rädslan växer, gör hatet samma sak.

När vi inte tar hatet på allvar så normaliseras det. Den hatiska utvecklingen som vi ser på så många ställen just nu: i handling, på internet och i partipolitiken, skapar ett splittrat samhälle. Enligt Säpo har den våldsbejakande högerextremismen i Sverige ökat, och den huvudsakliga verksamheten sker framför allt online. Gemensamt för den högerextrema miljön är att de vill radikalisera samhällsdebatten och flytta gränserna för vad som är okej att säga. De vill helt enkelt normalisera hatet i samhället.  

Vi kan aldrig gå med på en sådan utveckling, för vi har sett konsekvenserna av den. När vi politiker informeras om ökade hatbrott räcker det inte med att fördöma. Vi måste också agera. I Sverige ska inte den som sprider hets mot folkgrupp eller olaga hot komma undan. Vi måste värna allas rättigheter och straffa den som gör sig skyldig till brott.

Därför vill Grön ungdom: 

1. Terrorstämpla Nordiska motståndsrörelsen. 

Att terrorstämpla NMR skulle innebära att aktiviteter inom NMR blir olagliga. Det innefattar rekrytering av nya medlemmar, att bidra med ekonomiska medel eller upplåta lokaler för NMR:s verksamhet. En organisation vars syfte är att splittra samhället har ingen plats i ett demokratiskt Sverige. 

2. Höja straffen för spridning av hat och hot 

Idag finns grupper av människor som satt i system att sprida hets mot folkgrupp på sociala medier. Vi anser att det är extra allvarligt när personer återkommande gånger utsätter andra för hat och hot. Därför vill Grön ungdom ha en lagstiftning som säger att upprepningar av brottet hets mot folkgrupp ska ses som ett grovt brott.

3. Ge polisen ökade resurser till att utreda hatbrott 

Vi vill ge poliser särskilda resurser till att upprätta fler hatbrottsenheter i Sverige. Den som anmäler ett hatbrott ska vara säker på att polisen både tar det på allvar och har resurser att utreda det.

Normaliseringen av hatet i samhället är ett hot mot vår demokrati och mot de grupper som utsätts av hatet. Politiken har en avgörande roll att spela för att stoppa utvecklingen. Det är dags att agera.