Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Glöm inte Afghanistans könsapartheid

Dagens ETC.

Det sägs ofta att svenska medier inte orkar med mer än en konflikt i taget. Men för riksdag och regering måste andra regler gälla, skriver Amineh Kakabaveh.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Dagligen nås jag av ­alarmerande rapporter om att talibanerna dödar civila, förbjuder kvinnor att vistas på offentliga platser tillsammans med män. Kvinnor får inte resa i samma flygplan som män. Kvinnor har totalt berövats sina grundläggande rättigheter. 

Den islamistiska taliban­regimen blockerar transporter av mat och andra nödvändiga förnödenheter, man hindrar dessa varor att nå de som behöver dem mest. FN uppskattar att en miljon barn nu håller på att drabbas av allvarlig akut undernäring.

Det har inträffat protester och demonstrationer för yttrandefrihet. Vissa människor löper större risk för omänsklig behandling såsom kvinnor och flickor. Kvinnodiskrimineringen är gränslös och grym. Nu tillåts inte flickor över elva år att gå i skolan. Världen vänder ryggen åt Afghanistans kvinnor och flickor.

Talibanerna har försökt ge sken av att de inte längre kommer att kränka människors mänskliga rättigheter. Men ingenting kunde vara längre från sanningen. Sedan augusti har Amnesty hittat bevis på övergrepp som sker i en skrämmande takt, inklusive genomsökningar från dörr till dörr för att jaga människorättsaktivister, av vilka många tvingats gömma sig. Dessutom kallblodiga och barbariska avrättningar av kvinnor och före detta statsanställda.

Det sägs ofta att svenska medier inte orkar med mer än en konflikt i taget. Men för riksdag och regering måste andra regler gälla. Västvärlden har accepterat och tolererat att ett islamistiskt kalifat upprättas där halva befolkningen som är kvinnor och flickor lever under könsapartheid. 

Det finns all anledning att uppmärksamma och ge röst åt kvinnor som tystas och lever under ständigt terror och omfattande grymheter i Afghanistan.