ETC Örebro

Debatt: Fel och onödigt att döda djur

Att bli vegan uppfattas allt mindre som ett extremt ställningstagande, och är ett alternativ till att fortsätta äta djur  i onödan.
Att bli vegan uppfattas allt mindre som ett extremt ställningstagande, och är ett alternativ till att fortsätta äta djur i onödan. Bild: Foto: Rickard Nilsson/TT

ETC Örebro. Vi kan välja ett liv där vi lever upp till våra tankar och idéer om att det är fel att utnyttja och döda djur, för när allt kommer omkring har vi inget behov av det.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Att värna om djurs väl sitter djupt rotat i oss alla. Vi lär oss redan som barn att visa respekt och vördnad inför djur. Få vill skada och allra minst döda ett djur, för djuren har precis som vi ett intresse av att leva. Ändå väljer vi att betala andra för att döda djur. Vi betalar också för att någon ska ta ett djurbarn från föräldern och dödas om barnet är av ett kön som inte kan lägga ägg eller producera mjölk. För att rättfärdiga vår efterfrågan vill vi ställa krav på att djuren ska ha ett acceptabelt och någorlunda naturligt liv innan de skickas till sin död. 

Men vill vi verkligen att de ska dö? Vill vi verkligen neka ett djur rätten till sin familj? Har vi något annat val? Ja, vi kan säga ifrån genom att bli veganer. Vi kan välja ett liv där vi lever upp till våra tankar och idéer om att det är fel att utnyttja och döda djur, för när allt kommer omkring har vi inget behov av det. Vi kan klä oss varmt utan päls och skinn, äta gott och få i oss allt vi behöver utan animaliska produkter och underhålla oss på andra sätt än besök på djurparker, trav och djurcirkusar. 

Fler och fler blir veganer och den felaktiga föreställningen om att veganism är någonting extremt är inte längre lika stark. Egentligen är veganer som vilka människor som helst – för ingen vill ju göra djur illa.

Att bli vegan uppfattas allt mindre som ett extremt ställningstagande, och är ett alternativ till att fortsätta äta djur
i onödan.    Foto: Rickard Nilsson/TT