Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Facket sviker den som jobbar med sökmotorsoptimering

Anställningstrygghet saknas för  de som jobbar med att skriva SEO-  texter för sökmotorsoptimering, skriver debattören.
Anställningstrygghet saknas för de som jobbar med att skriva SEO- texter för sökmotorsoptimering, skriver debattören. Bild: Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Dagens ETC.

Usel lön och usel trygghet. Det är vardag för den som ska hjälpa företag att sticka ut isökmotorerna. Fackförbundet DIK känner till problemet men gör ingenting.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Skribenter som får en orimligt låg lön. 15 öre per skrivet ord eller mindre för en text. Dessutom ofta inte ens anställning, utan med F-skatt. Det är verkligheten för personer som jobbar med att skriva SEO-text, en typ av texter som används för sökmotoroptimering (search engine optimization).

Fackförbundet DIK känner till problemet, men man gör trots det ingenting. En av aktörerna är företaget Word app, men det finns flera företag som betalar orimligt lågt för skrivna originaltexter.

 

Inte nog med det. Otryggheten är enormt stor trots att det finns löpande uppdrag, massor av texter, att skriva. Det finns ingen anställningstrygghet alls. Och allt arbete sker på distans vilket försvårar för arbetare att organisera sig. 

Fackförbundet DIK agerar trots det inte, vilket är mycket trist.

Jämför med LO-förbundet Transport. När Transport fick höra om att cykelbud som levererar mat fick alldeles för lite betalt försökte Transport rekrytera arbetare till facket. Rekrytera, för att sedan organisera. Eventuellt strejka. Och opinionsbilda. En beprövad väg till bättre villkor och löner.

Precis det som fackförbundet DIK också borde göra, men inte gör.

 

Det duger inte. Att det finns företag som exploaterar människor är tråkigt, men förståeligt. Girighet existerar. Att däremot ett fackförbund inte försöker göra något och inte har någon som helst plan är riktigt illa.

Ska man som medlem i ett fack inte få någon annan hjälp än rådet att säga upp sig och söka ett annat jobb? Trist att känna sig sviken av sitt eget fack.

Och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) måste med kraft agera mot den framväxande gigekonomin (inte endast skribenter, utan andra branscher också). För den som inte ens är anställd utan jobbar på F-skatt äger inte rätt att få hjälp från ett fackförbund idag. Det måste förändras.

Lagen behöver bli skarpare. I dagsläget kringgås hela arbetsrätten alltför ofta när företag väljer att skriva kontrakt med en persons enskilda firma istället för att anställa. Ett regelverk som gör att vissa typer av uppdrag ska betraktas som anställningar måste vässas och bli lag istället för praxis. Ska en halv ungdomsgeneration inte ens bli anställda utan jobba på F-skatt? Orimligt.

////

Anonym