Debatt. .

2015-08-24 17:00
Egot är en mästare på småsinthet. (Bilden är från Unga Klaras teaterföreställning X om rasism). Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Egot är en mästare på småsinthet. (Bilden är från Unga Klaras teaterföreställning X om rasism).

Egot – rasismens bästa vän

Egot är en mästare på småsinthet, selektiv perception och förvrängda tolkningar. Kanske är egot rasismens och hatets bästa vän? skriver Pontus Björkman.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hur skulle vi veta att vi tänker om det inte fanns något annat än tankar i oss? Vi har alltså en ”medvetandehet” som inte är en del av själva tänkandet. Det finns tankar och så finns det ett medvetande, eller ett varande, som kan göra oss medvetna om vad vi tänker. Det här medvetandet kan vara olika vaket.

Många av oss använder sig för lite av denna kraft. Vi har inte blivit uppmärksammade på det eller lärt oss att aktivt vara medvetna om medvetandet. Det ger den vanemässiga och repetitiva rösten i huvudet fritt spelrum och även det ego som de flesta av oss bär på. Egot är sällan en rolig medspelare i ens liv. Det självförhärligar och förminskar, det lever på missnöje och bitterhet, det klagar och finner fel hos andra, det skapar inbillade rädslor och fördomar.

Egot är en mästare på småsinthet, selektiv perception och förvrängda tolkningar. Kanske är egot rasismens och hatets bästa vän?

Att kunna skilja mellan fakta och åsikter och att se hela situationen och personen istället för att fastna i tunnelseende, underlättas med ett vaket medvetande som underminerar egot.

När vårt medvetande iakttar och synar egot börjar det upplösas. På samma gång blir vår upplevelse av livet ljusare. Vi tar makten över vårt eget liv.