Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Därför bör du engagera dig i höstens kyrkoval

Odemokratiska krafter ser höstens kyrkoval som ett test av organisationen inför nästa års allmänna val.
Odemokratiska krafter ser höstens kyrkoval som ett test av organisationen inför nästa års allmänna val. Bild: Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC.

Kommer du att rösta 19 september? Det ska du göra om du är medlem i Svenska kyrkan. Odemokratiska krafter som Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige flyttar fram positionerna, varnar Mona Olsson, ordförande för ViSK – Vänstern i Svenska kyrkan
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I höst har över fem miljoner medlemmar i Svenska kyrkan möjlighet att lägga sin röst på vilka som ska styra organisationen. ViSK – Vänstern i Svenska kyrkan, tror på en öppen och demokratisk folkkyrka där arbetet för en solidarisk kyrka är en av hörnstenarna. Kyrkan som institution har stått pall i 2 000 år och kommer att klara sig ett bra tag till. Men Svenska kyrkan är en parlamentariskt styrd organisation och till årets kyrkoval har de odemokratiska krafterna satsat stort.

Men det är inte bara för att mota rasisterna som du ska engagera dig i kyrkovalet. Är du inte själv medlem längre, så känner du säkert många som har rösträtt och som kan göra ett bättre val.

Vi inspireras av befrielseteologerna som tidigt insåg att tro och politik går hand i hand. De kämpade för att ge folket utbildning och verktyg för att förändra, inte bara sin egen situation, utan för att förändra hela det korrupta samhället. Befrielseteologin behövs mer än någonsin i Sverige idag. Vi ser hur politiker drar åt tumskruvarna på de fattiggjorda och det blir allt fler som faller genom det glesa skyddsnätet i samhället.

Vi vill verka politiskt diakonalt vilket betyder att där vi upptäcker vart maskorna i samhällets glesa skyddsnät behöver förstärkas, där måste vi också påverka politikerna att ändra sin lagstiftning.

För bara någon månad sedan kom en ny svensk översättning av Paolo Freires bok som tidigare hette ”Pedagogik för förtryckta”, men som numera i bättre överensstämmelse med författarens intention, heter ”De förtrycktas pedagogik” (förlag Trinambai). Författaren skriver i sin dedikation: ”Tillägnas världens förtryckta, samt dem som ser sig själva i dem, lider med dem. Men som framför allt kämpar vid deras sida.” I den andan vill vi verka.

Vi ser nu hur odemokratiska krafter mobiliserar för att intervenera Svenska kyrkan. De vill inte alls ha en kyrka för alla, utan de ser kyrkovalet som ett test av valorganisationen inför nästa års allmänna val. Låt oss stoppa de odemokratiska krafterna från ett reellt inflytande, både i kyrkovalet och i nästa års allmänna val. Engagera dig.

00:00 / 00:00