Debatt. .

2015-08-13 16:59

Dags att betala tillbaka

Idag, den trettonde augusti, infaller årets Overshoot day. Det betyder att vi har förbrukat jordens resurser för hela året. Det är som att du skulle göra slut på hela din lön med 12 dagar kvar på månaden. Men vi fortsätter att sno resurser från framtida generationer, och Overshoot day kommer tidigare och tidigare varje år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många vet att det är inte jämt fördelat över jordens befolkning vilka som förbrukar resurser och vilka som drabbas av konsekvenserna. Det är vi, de rikaste länderna, som står för den absolut största delen av det ekologiska fottrycket och vi har gjort det under hela den moderna historien.

De som drabbas är de fattigaste på jorden. Så sent som idag vädjade öriket Kiribati till världens ledare att sluta utvinna kol. Annars hamnar de bokstavligt talat under vattenytan. På samma sätt bad Vanuatu till omvärlden när en förödande orkan drog över dem, orsakad av våra utsläpp. I andra delar av världen bereder öken ut sig och tvingar de fattigaste kvinnorna att gå längre för att få vatten och slita hårdare för mindre mat på jordbruk.

Vi har stort moraliskt ansvar att hindra klimatförändringarna. Ett av de viktigaste förslagen för global rättvisa är att bidra till Gröna fonden, FN:s fond för klimatomställning. Genom den får fattiga och klimatutsatt länder hjälp att ställa om. Det är ett effektivt sätt att minska jordens utsläpp samtidigt som människorna i fråga får hälsosammare och tryggare liv. Förutom att ställa om Sverige har vi ett ansvar att ekonomiskt stötta andra att göra samma sak.

Med Miljöpartiet i regering har 4 miljarder under mandatperioden lovats Gröna fonden. Det är bra och nog det viktigaste som regeringen har gjort hittills. Men det räcker inte. På klimattoppmötet i Paris i december måste Sveriges delegation stå upp för global rättvisa och driva på för ett avtal som bilder fler rika länder att finansera omställningen. Från övriga politiska partier i Sverige är det oroväckande tyst om klimatfinansiering

Idag är jordens resurser för hela året slut. Det är vi som har tagit hela årets veckopäng från alla på hela joren och använt upp den nu. Det är dags att betala tillbaka.

Hanna Lidström 
Klimatpolitisk talesperson, Grön Ungdom