Debatt. .

2015-08-14 03:00
”Ledarskribenterna tillåter sig återkommande att spekulera utifrån antiziganistiska myter”, skriver Daniel Bernmar.  Bild: Adam Ihse/TT
”Ledarskribenterna tillåter sig återkommande att spekulera utifrån antiziganistiska myter”, skriver Daniel Bernmar.

Brottslighet ska diskuteras – men inte utifrån myter

En ledarsida som tidigare stått upp för alla människors lika värde bör vara mer vaksam i tider av hat och hets mot en utsatt grupp, skriver Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Omsvängningen från Göteborgspostens ledarsida i migrationspolitiska frågor under sommaren har få som följer opinionsjournalistiken lyckats undgå. Förskjutningen från ett rättighetsinriktat perspektiv till motsättningsperspektiv har bland annat resulterat i slutsatser om att asylrätten och den fria rörligheten borde villkoras eftersom det urholkar diverse andra politikområden. Mest oroande blir omsvängningen när tiggeri och romer avhandlas. Ledarskribenterna tillåter sig återkommande att spekulera utifrån antiziganistiska myter.

Rubriken i den första artikeln där GP ändrar uppfattning kring tiggare och romer (12/7) uppmanar oss att ”tala om åldringsbrotten” (en uppmaning som i det närmaste är absurd eftersom en enkel googling av ämnet på gp.se ger 725 träffar, medan exempelvis ordet miljöpolitik renderar under 690 träffar).

Orsaken, enligt ledarsidan, är att åldringsbrotten ”inte sällan” är begångna av just romer. Källan här är en artikel i GP den 9 juli om bedrägerier riktade mot gruppen äldre utförda av en rumänsk liga. I artikeln framgår att denna typ av brott utgör en procent av alla bedrägerier. Det som diskuteras är alltså ett mycket litet antal brott.

Ledarsidan verkar också visa en viss förståelse för det olagliga romregistret i Skåne. Den insinuerar att tidningarna beskriver EU-migranter som offer när de nog oftare är förövare. Enda redovisade källan är en enskild polis.

Ledarsidan fortsätter: ”Det är förstås oförsvarligt att hela folkgrupper dras över en kam på det sättet. Men det bör inte hindra att den här typen av brottslighet diskuteras. Om de uttalat främlingsfientliga nätsidorna är snabba med att generalisera och förstora varje brott som kan knytas till ”utländska ligor” så får inte den etablerade pressen falla i motsatt fälla och undvika att skriva om omständigheterna kring brotten.”

Frågan är vilka omständigheter de menar inte beskrivs? Är det just det fåtal ovan nämnda brotten eller utskrivandet av folkgrupp? Menar ledarsidan att vi alltid ska börja skriva ut vilken folkgrupp människor tillhör? Rubrikerna ska alltså lyda ”Samisk man slog ihjäl samisk kvinna”?

Nästa artikel på ämnet (16/7) håller samma insinuanta ton: ”Fredén menade att tiggeriet var organiserat, vilket i sig inte är olagligt. Men att man även hade fått in anmälningar om annan brottslighet.” Anser ledarredaktionen att det är rimligt att föra en politik efter påstådd brottslighet och inte faktisk brottslighet?

Vidare: ”En utveckling där den organiserade brottsligheten stärker sitt grepp tjänar ingen på.” Vem som är källan till denna kunskap om hur den organiserade brottsligheten frodas framgår inte. Och insinuationerna tar inte slut: ”Det handlar både om romer som utnyttjas av sina landsmän och brottslighet som drabbar den inhemska befolkningen. Vi vet inte idag hur många tiggare som utnyttjas eller hur kopplingarna till annan brottslighet, som stölder, bedrägerier, prostitution och liknande ser ut.”

Åtminstone sedan 2006 har myndigheter och frivilligorganisationer undersökt och dementerat uppgifter om en utbredd kriminalitet. En sökning i valfritt mediearkiv hade gett den informationen. Sammankopplingen mellan romer och brottslighet är en vanligt förekommande antiziganistisk mytz. Att ledarsidan inte har mer på fötterna när den tar till så här starka men samtidigt diffusa ordalag är oroande.

Självfallet ska brottslighet diskuteras men inte utifrån myter utan utifrån fakta. Självklart ska faktorer för brottslighet diskuteras, men fakta ger vid handen att etnicitet inte är en av dem. En ledarsida som tidigare stått upp för alla människors lika värde bör vara mer vaksam i tider av hat och hets mot en utsatt grupp – hets som vi vet ofta leder till att andra tar till våld.

En sökning i mediearkivet hade lett till just insikten om de omfattande och våldsamma hatbrott som den romska gruppen utsätts för. Från Perstorp till Boden. Från Kista till senast häromdagen i min hemstad Göteborg.

Daniel Bernmar (V) 
Kommunalråd i Göteborg