Debatt. .

2015-08-14 10:00

Bojkotta Fortum

Det tilltänkta finsk-ryska kärnkraftverket är ett livsfarligt svek mot de finska och svenska folken, mot klimatet och Bottenvikens känsliga miljö.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nyligen besökte vi, en grupp aktivister från svenska miljö- och fredsorganisationer, Fortums glassiga huvudkontor i Esbo. I god tid hade företräde begärts för att framföra det svenska perspektivet på det tilltänkta finsk-ryska kärnkraftverket på en underskön udde i Bottenviken.

Frågan gällde om Fortum skulle gå in och rädda det inhemska/EU-ägarskapet till minst 60 procent. Samtidigt skulle det rädda den ryska närvaron vid Bottenviken i utbyte mot rysk vattenkraft.

Vi framhöll att ett inträde från Fortum skulle riskera miljö och liv runt hela Bottenviken och strida mot Fortums egen inriktning mot en hållbar framtid genom förnybar energi.

Beskedet var att Fortums styrelse enhälligt beslutat gå med.

Enligt vår uppfattning är detta ett livsfarligt svek mot de finska och svenska folken, mot klimatet och Bottenvikens känsliga miljö. Beslutet framstår som hastigt framtvingat av den konservativa finska regeringen. Fortum har inte ens inväntat den villkorade ryska vattenkraften. Hela hanteringen av denna affär framstår som korrupt och amatörmässig. Sista ordet är definitivt inte sagt.

Vår kraftfulla uppmaning riktas till Fortums alla kunder och aktieägare: Bojkotta Fortum!

My Leffler, Kvinnor för Fred

Per Holmqvist, Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken

Bie Erenurm, Artister för Fred

Jan Strömdahl, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen