Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Barnombud behövs i hela Sverige

”Idag finns knappt tio lokala barnombud i landet och bara på fyra platser finns fristående verksamheter: Uppsala, Stockholm, Umeå och Göteborg. Detta är inte tillräckligt. Vi behöver bli många fler,” skriver  debattörerna. 
”Idag finns knappt tio lokala barnombud i landet och bara på fyra platser finns fristående verksamheter: Uppsala, Stockholm, Umeå och Göteborg. Detta är inte tillräckligt. Vi behöver bli många fler,” skriver debattörerna.  Bild: Bild: Cathrin Olsen/TT

Dagens ETC.

Barnkonventionen är nu lag. Men fortfarande finns bara tio lokala barnombud i landet. Vi behöver bli många fler, skriver LisaSkiöld och GunillaOltner.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Så himla skönt att du var med, jag hade inte kunnat förklara så där själv”, säger en tonåring efter ett möte med skolan.  

Barnombudet i Uppsala län har medverkat i mängder av ärenden och samtal. I de flesta fall kan vi med ett kortare samtal eller mejl hänvisa till den som kan hjälpa till, eller informera om vilka styrdokument och lagar som bör följas. Ibland är vi med en längre period, deltar i möten, eller tar kontakter för att undersöka och försöka lösa problem.  

Vi menar att det arbete som vi gör behövs i hela landet. Alla barn och vuxna runt barn bör ha tillgång till en lokalt fristående barnombudsfunktion.  

Ett lokalt fristående barn­ombud kan arbeta med stöd och råd, utbilda och informera om barns rättigheter, påverka opinion och politik och stärka barns och ungas röster. 

För att förverkliga de rättigheter som beskrivs i barnkonventionen krävs ett aktivt arbete. Sverige ratificerade konventionen 1990 och den har nu varit svensk lag i snart ett år. Lagstiftning är betydelsefull, både som en symbolhandling genom att politiken betonar vikten av barns rättigheter, och juridiskt, att frågor kan prövas i domstol.

Däremot räcker det inte på långa vägar med välskrivna lagar för att säkra barns rättigheter. Vi måste se till att de lagar som berör barns rättigheter tillämpas på det sätt som var avsikten. Och vi behöver fortsatt sträva efter att uppnå rättigheterna för alla barn i hela samhället. Oavsett om det går att följa upp juridiskt eller ej. 

I över 30 år har föreningen Barnombudet i Uppsala län arbetat med att se till att barns rättigheter ska fungera. Vi är verksamma inom Uppsala kommun, inom Region Uppsala och på nationell nivå. Vi utbildar såväl vuxna som barn, skapar möten mellan barn/unga och beslutsfattare, uppmärksammar luckor, föreslår konstruktiva lösningar och metoder och uppmuntrar och handleder verksamhetsutveckling och tillämpning.  

Barnombudsmannen har flera gånger framfört tankar om lokala barnombud. I den senaste rapporten från BO ställs kravet på att det ska finnas lokala, regionala och nationella klagoinstanser för barn. I utredningen inför barnkonventionen som lag lyftes också frågan om lokala, fristående barnrättsbyråer som ett sätt att förverkliga barnkonventionen. Även i det nya förslaget om socialtjänstlag påpekas att behovet av och förutsättningarna för fristående barnombud bör utredas. 

Idag finns knappt tio lokala barnombud i landet och bara på fyra platser finns fristående verksamheter: Uppsala, Stockholm, Umeå och Göteborg. Detta är inte tillräckligt. Vi behöver bli många fler. 

Viktiga komponenter för ett verkningsfullt fristående lokalt barnombud menar vi är att:  

• Vara nära – både barn och de vuxna som arbetar med och tar beslut som berör barnen. Det handlar både om relationer och kännedom om verksamheter och beslut. 

• Vara mer än en person – för ökad möjlighet till kontinuitet och bredd av kompetenser och erfarenheter. 

• Ta ett helhetsgrepp om barnets rättigheter - både ur perspektivet främja, förebygga och åtgärda (med fokus på de första två) och att arbeta med alla de olika verksamheter som påverkar barns liv.  

• Vara fristående. Det ger en trovärdighet för stödsökande och större möjlighet att hålla helhetsperspektivet och utgöra brygga mellan verksamheter och huvudmän. 

• Lära av barn och unga. Träffa många barn och lyssna på deras tankar.  

• Ha tålamod – tänka långsiktigt.  

Vi anser att det bör finnas lokala fristående barnombud nära barn och de som bestämmer över barn. Barnombuden behövs för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda inom alla områden i sina liv. 

00:00 / 00:00