Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Avskaffa måndagar

Dagens ETC.

Alla hatar måndagar. Orangea katter såväl som hårt slitande arbetare. Det är hög tid att vi återigen tar upp kampen för en klassisk arbetsrättsfråga: arbetstidsförkortning.

Femdagarsveckan är ett föråldrat koncept som borde avskaffats för länge sedan. Det är hög tid att vi inför fyra dagars arbetsvecka, skriver Michael Johansson, Leon Mc Manus och Rebecka Forsberg från Grön ungdom.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Frågan om arbetstidsförkortning har varit en grundsten i arbetarrörelsen sedan 1800-talet. Initiativet för den örsta demonstrationsdagen kom nämligen redan då med krav på sänkt arbetstid. På 1960-talet kom vinsten för svenska arbetare. Man avskaffade lördag som arbetsdag och gick från sex dagars arbetsvecka till fem. Framtiden såg ljus ut. I takt med att produktiviteten ökade skulle arbetstiden rimligtvis fortsätta minska. Och 2023? Ja, då skulle vi knappt behöva arbeta.

Sedan dess har produktiviteten ökat dramatiskt, men någon minskad arbetstid har vi inte fått och arbetare fortsätter att slitas ut på löpande band. Vi jobbar lika långa dagar som vi gjorde på 60-talet, drygt 60 år senare. Och av tillväxten som genererats har den allra största andelen hamnat i ickorna på de allra rikaste.

Därör ställer vi oss frågan:

Vad är syftet med den ökande produktionen, om den varken genererar mer fritid för vanligt folk eller en rättvis fördelning av den växande ekonomin?

Att avskaffa måndagar som arbetsdag och gå från fem till fyra dagars arbetsvecka skulle skicka svensk arbetsmarknad in i 2020-talet. Det skulle öka den psykiska hälsan samt minska stressen och slitaget, vilket kommer få många fler i de slitsamma yrkena att hålla längre. Även i välärden, där bemanningen är låg, skulle minskad arbetstid vara till nytta. De dåliga arbetsvillkoren i dagens välärd måste förbättras för att yrkena ska bli lika attraktiva som de är viktiga. En central del i det måste vara en arbetstidsförkortning. Med färre sjukskrivningar och bättre villkor kan fler lockas till våra samhällsbärande yrken och stärka välfärden. Framför allt kommer Sveriges arbetare att må mycket, mycket bättre.

Samtidigt har vi full förståelse för att olika branscher har olika förutsättningar att genomöra en arbetstidsörkortning. Men fyra dagars arbetsvecka är en reform som skulle fungera på bred front i Sverige redan idag. Nyligen genomfördes en studie med fyra dagars arbetsvecka. I studien ingick allt från finansfirmor till fabriker, och av de 61 företag som testade på det valde nio av tio att behålla fyratimmarsveckan. Resultaten var nämligen överväldigande tydliga: sjukskrivningarna minskade och färre uppvisade utmattningssymptom samtidigt som afärsresultaten förbättrades. En så kallad win win-situation för såväl arbete som företag.

Framför allt är en arbetsvecka på fyra dagar en frihetsreform. Den kommer ge dig mer tid för dig att göra vad du vill. Det kommer ge dig mer tid med vänner, familj och minska risken för sjukdomar och skador. Kort och gott: allas liv kommer bli bättre. Den ensamstående ­undersköterskan kommer kunna få ihop ­vardagen, få mer tid att vila och råd att köra barnen till fotbollsträningen. Den hårt ­arbetande målaren som slipper slita ut sina axlar.

För allas vår skull: Gör måndagen ledig, ge oss fyra dagars arbetsvecka. Tänk om alla veckor kunde vara som den första veckan i maj. Fyra dagars arbete, tre dagars vila.