Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Applåder är väl fint – men pengar är bättre

”Genom våren och sommaren har undersköterskor fått arbeta med besked om uppskjuten semester såväl som en uppskjuten avtalsrörelse”, skriver debattörerna.
”Genom våren och sommaren har undersköterskor fått arbeta med besked om uppskjuten semester såväl som en uppskjuten avtalsrörelse”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Mikael Fritzon/TT

Dagens ETC.

Omsorgspersonalen har burit oss genom pandemin. Så det är inte rimligt att motsätta sig de krav som Kommunal ställer för sina medlemmar. Tvärtom borde alla kommuner förvandla applåder till mer pengar i lönekuverten, skriver tio lokalpolitiker från Feministiskt initiativ.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att arbeta som undersköterska i Sverige innebär osäkerhet och små marginaler i vardagen. Många får räkna med otrygga anställningar och att behöva vända på varenda krona för att lönen ska räcka till vid kassan i matbutiken. För när mjölken, brödet och falukorven till middagen ska betalas så är inte applåder något värt. Klappande beslutsfattarhänder betalar varken hyran eller elräkningen. När barnen vill åka på semester räcker det inte till för nöjesland eller biljetter till sol och värme, inte heller för en ny vinterjacka och skor. 

Faktiskt verkar det som att mamma bara är en hjälte när tv-kameran är framme, för när budgeten för mammas arbetsplats ska sättas är det istället effektiviseringskrav och besparingar som gäller.

 

Undersköterskor har länge tjänat alldeles för lite och haft en dålig löneutveckling. På vissa arbetsplatser har den som arbetat en livstid bara några fler hundra-lappar i månaden än den nyanställda. Gemensamt är att båda har en inkomst som knappt går att leva på, särskilt för en ensamstående mamma. 

Att det kostar med personal är ingen överraskning för arbets-givaren, men när det kommer till omsorgens kvinnor hålls löne-utvecklingen ständigt tillbaka med ursäkter om att det saknas resurser. 

Dessa yrkesgrupper har historiskt belastats med sämre arbetsvillkor, delade turer och att personal sägs upp eller köps ut.

När covid-19 drabbade Sverige tog det alldeles för lång tid innan skyddsutrustningen nådde våra äldreboenden. En redan dålig arbetsmiljö blev helt katastrofal. Trots att personalen arbetade med den första identifierade riskgruppen fick de klara sig utan visir, munskydd och skyddskläder. Det innebar en stor risk för de äldre men även en oerhörd utsatthet för de anställda. 

Genom våren och sommaren har undersköterskor fått arbeta med besked om uppskjuten semester såväl som en uppskjuten avtalsrörelse. Men snart är väntan över och den här gången kräver man återigen högre löner, trygga anställningar och bättre arbetstider. 

Feministiskt initiativ delar meningen att kraven inte bara är rimliga utan nödvändiga. Enligt en undersökning framtagen av Sifo på uppdrag av Kommunal tycker åtta av tio att en undersköterska ska tjäna lika mycket eller mer än en bilmekaniker. 

 

Att möta Kommunal är ett första steg i att kompensera för en historisk värdediskriminering av kvinnors arbete. Det är fullkomligt oacceptabelt att välfärdens kvinnor ska fortsätta bära oss genom kris och vardag med orimliga löner och arbetsvillkor. 

Vi är snabba att applådera när en undersköterska riskerar sitt liv för samhällets äldre och sjuka, men när förhandlingarna sätter igång saknas vilja till riktig förändring. Det är dags att lönekuvertet speglar det arbete som äldreomsorgens personal utför. 

Vi vill att samtliga kommuner ska budgetera för att möta Kommunals krav om 3,5 procent i löneökning. Vi antar att alla partier som vill ha en fungerande välfärd omvandlar sina applåder till pengar i lönekuverten.

 

Farida Al-Abani (Fi), partiledare och arbetsmarknadsnämnden Stockholm,
Lisen Kebbe (Fi), hälso- och sjukvårdsnämnden Gotland, 
Eva Rindblad (Fi), barn- och utbildningsnämnden Gotland, 
Stina Svensson (Fi), gruppledare Göteborg,
Frida Bref (Fi), samordnare Linköping,
Cherry Batrapo (Fi), kommunstyrelsen Lund, 
Annika Nilsson (Fi), vård och omsorgsnämnden Lund,
Lisa Palm (Fi), gruppledare Stockholm,
Baharan Raoufi-Kvist (Fi), gruppledare Ödeshög,
Elisabeth Samuelsson (Fi), socialnämnden Ödeshög