Analys. Andrea Wesslén.

2018-07-10 11:45
I slutet av mars 2019 ska Storbritannien lämna EU och i och med den nya planen och den brittiska brexit-ministern David Davis avgång är Theresa Mays förtroende bland de som är positiva till brexit i princip förbrukat, skriver Dagens ETC:s Andrea Wesslén.  Bild: Dominic Lipinski AP/TT / Fredrik Olsson
I slutet av mars 2019 ska Storbritannien lämna EU och i och med den nya planen och den brittiska brexit-ministern David Davis avgång är Theresa Mays förtroende bland de som är positiva till brexit i princip förbrukat, skriver Dagens ETC:s Andrea Wesslén.

Boris Johnsson avgår – dags för May att göra detsamma

Det brittiska Brexit-kaoset har nått nya nivåer. Theresa Mays förtroende bland brexitivrarna, både i parlamentet och i väljarskaran, är förbrukat. Nu kan det bli läge för det andra extrainsatta valet på lika många år – och det vore helt rimligt, skriver Dagens ETC:s Andrea Wesslén.

Den brittiska Brexit-ministern David Davis har avgått efter en konflikt med premiärminister Theresa May om landets framtida handel med EU. Tillsammans med honom har även Steve Baker, minister med ansvar för att planera för ett EU-utträde utan avtal med unionen, slutat. Alltså har två av fem ministrar i departementet lämnat sina poster. Och utrikesminister Boris Johnson, som var en framträdande figur i kampanjen för Brexit 2016, var inte sen att följa efter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Detta kommer efter att Theresa May presenterat och i regeringen fått igenom det som skulle vara regeringens plan för Brexit. Centralt i den planen var en önskan om att bibehålla frihandelsområdet och alltså slippa tullar på handel mellan Storbritannien och EU. Det skulle innebära en så kallad mjuk Brexit, och innebära ett fortsatt ganska tätt samarbete med EU.

Davis har varit missnöjd och känt sig utesluten från förhandlingarna under en längre tid, men den nya planen avgjorde saken, skriver han i sitt avskedsbrev till May. Han menar att planen inte är gångbar, att den ger EU fortsatt makt över brittisk politik och gör att parlamentets makt mest blir en illusion.

David Davis blir den sjätte ministern som avgått på drygt åtta månader och smällen var – redan innan Johnson meddelade sin avgång – den största på länge. I slutet av mars 2019 ska Storbritannien lämna EU och i och med den nya planen och Davis avgång är Theresa Mays förtroende bland de som är positiva till brexit i princip förbrukat. Att utnämna Dominic Raab, som är starkt för ett hårt utträde ur EU, som Davis efterföljare räcker inte. Som om det inte vore nog ska nu avgångna utrikesministern Boris Johnson ha kallat den nya brexitplanen ”en bajskorv” under regeringsmötet där den antogs. I sitt avskedsbrev var han mer vältalig, och hävdade bland annat att Storbritannien är på väg mot kolonistatus hos EU.

Så vad göra? Inom Mays parti, konservativa Tories, talas det allt mer om ett ledarskapsbyte. Även oppositionspartiet Labour kräver hennes avgång – ”Om hon håller fast vid sin post är det tydligt att det är mer av egenintresse än för landets bästa”, skriver Labour-ledaren Jeremy Corbyn på Twitter.

På andra håll, bland annat från Labourmärkta debattören Owen Jones, hörs krav på ett nytt extrainsatt val. Storbritannien, som vanligtvis har val vart femte år, har redan haft två parlamentsval sedan 2015, men nu är det kris, menar bland andra Jones. Och det är inte orimligt – det kaos som har följt sedan Theresa May körde över David Davis i brexitförhandlingarna saboterar förtroendet inte bara bland de som är positiva till Brexit, men också i Bryssel, där man har förhandlat med en minister som nu säger upp sig i protest mot det avtal hans regering vill förhandla fram under de närmaste nio månaderna.

Även de som ser detta som en chans att slippa ett hårt utträde ur EU förstår så klart att regeringen som den ser ut nu inte är hållbar. För varje dag som Theresa May sitter kvar vid makten tappar både hon och Tories i trovärdighet. Det är dags för både May och resten av regeringen att ställa sina poster till förfogande – helst genom ett parlamentsval där alla kandidater får en chans att visa tydligt utstakade planer för vad som ska hända i landet efter utträdes-deadline den 29 mars 2019.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Andrea Wesslén 

Assisterande nyhetschef på Dagens ETC.