Utrikes.

2016-03-11 08:30
En Tepco-anställd, klädd i skyddsdräkt och skyddsmask, går framför reaktor 1 fem år efter katastrofen. Bild: Toru Hanai/AP
En Tepco-anställd, klädd i skyddsdräkt och skyddsmask, går framför reaktor 1 fem år efter katastrofen.

”Vi ser inget slut på katastrofen”

Den 11 mars 2011 inträffade det som inte fick hända, men som redan har hänt i flera olika länder – ett kärnkraftverk drabbades av härdsmälta. Fem år senare lider Japan fortfarande. Och räddningsinsatsen, som har varit kantad av skandaler, fortsätter.
– Förtroendet för Tepco är helt bortblåst, det har det varit länge, säger Kendra Ulrich, kampanjarbetare på Greenpeace Japan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tepco är Japans största energiföretag och de som hade ansvaret för kärnkraftverket Fukushima Daiichi. ”Hade” eftersom de har visat sig både oförmögna och ovilliga att städa upp efter katastrofen. För 1,5 år sedan tog Japans regering över och för två veckor sedan kom nyheten att tre av de högsta cheferna för Tepco ska ställas inför rätta i en historisk rättegång. Förre ordföranden Tsunehisa Katsumata och två vicepresidenter i företaget ska ställas till svars för att 13 personer skadades när vätgas exploderade i reaktorbyggnaderna och för att 44 patienter dog när ett sjukhus evakuerades på grund av kärnkraftsolyckan. 

Som det inte vore nog för kärnkraftsindustrin i Japan så har en domstol i onsdags för första gången beslutat om ett föreläggande mot kärnkraftverket i Takahama, som återöppnades den 26 januari i år. Domstolen ansåg att det finns säkerhetsbrister i anläggningen efter att en radioaktiv läcka upptäckts en vecka innan återöppnandet. Under torsdagen stängdes Takahama-verket därför ner igen.

– Domstolen sänder en tydlig signal till Tepco och kärnkraftsindustrin. Budskapet är att kärnkraften inte har någon plats i Japans framtid, skriver Hisayo Takada, vice programdirektör för Greenpeace Japan, i ett pressmeddelande. 

”Önskar att de hade gjort mer”

Dagens ETC besökte Fukushima-prefekturen (området där staden Fukushima och kärnkraftsverket Fukushima Daiichi ligger) 2014 och pratade då med två stadsbyggnadsarkitekter, Fujiwara Michio och Endo Kazahiro, som arbetade med att bygga upp staden Minamisouma. Redan då var de mycket skeptiska till Tepcos sätt att hantera krisen på. 

– Vi vet att Tepco har stora massor radioaktivt vatten som de förr eller senare måste ta itu med. Vi önskar att de hade gjort mer för de boende i området så att de kan komma tillbaka till sina hem, sa Fujiwara Michio då.

Men Tepco gjorde aldrig mer. Ganska snart efter att Dagens ETC gjorde intervjun gick landets arbetsminister Toshimitsu Motegi ut och sa att Tepco nu skulle fråntas ansvaret för saneringen av området. Flera skandaler gällande just det radioaktiva vatten som Fujiwara Michio pratade om hade gjort att regeringen fått nog.

– Vi lät Tepco hantera situationen med det kontaminerade vattnet och de utvecklade situationen till ett spel whac-a-mole, som han själv uttryckte det vid en presskonferens i augusti 2014.

Mörkat information

Greenpeace har sedan katastrofens början varit starkt kritisk till hur Tepco hanterat situationen. De har riktat anklagelser om att Tepco har mörkat information, hanterat avfall felaktigt och struntat i att åtgärda problem.

– Det har inte funnits någon vilja från Tepco över huvud taget att ta itu med situationen. Det finns en anledning till att befolkningen i Japan är negativt inställda till kärnkraft fem år efter Fukushima. Kärnkraftsindustrin har varit väldigt arrogant, säger Kendra Ulrich, som just nu befinner sig i Fukushima för Greenpeaces räkning.

Förtroendet för Tepco är rekordlågt enligt både aktiekurser och enkätundersökningar i japanska tidningar. Aktien föll med 80 procent efter katastrofen och även om den har klättrat en aning de senaste åren är den fortfarande inte i närheten av nivåerna 2011. Det påverkade inte bara de privata aktieinnehavarna. Japans tredje, respektive näst största pensionsförsäkringsbolag var delägare i anläggningen. De förlorade så mycket pengar att den staten fick sätta in åtgärdspaket för att rädda kvar företagen och pensionerna och sammantaget höll kärnkraftskatastrofen på att välta stora delar av den japanska ekonomin.

– Det finns ingen som har förtroende för Tepco i Japan och de har skadat bilden av Japan internationellt. En kärnkraftskatastrof drabbar inte bara ett land, och genom Tepcos agerande har de direkt påverkat havslivet och länder i hela regionen, fortsätter Kendra Ulrich.

Påverkar miljön under lång tid

I samband med femårsdagen har Greenpeace tagit fram en rapport som är direkt nedslående. Katastrofen kommer att påverka miljön under en lång tid framöver, skriver organisationen.

– Trots att regeringen tagit över arbetet med den radioaktiva städningen kommer det inte minska det ekologiska hot som de radioaktiva läckorna inneburit, säger Kendra Ulrich.

Mätningar som Greenpeace gjort visar att Abukuma, en av Japans största floder som rinner genom Fukushima-prefekturen, kommer att ha förhöjda radioaktiva nivåer i hundratals år framöver. Och många av de evakuerade i området kommer fortsatt inte kunna återvända till sina hem, berättar Kendra Ulrich.

– Vi ser inget slut på katastrofen. 100 000 människor är fortfarande evakuerade. Regeringen Abe försöker ge sken av att allt är tillbaka till det normala, men i verkligheten har de en pågående kärnkraftskris som inte kan städas upp eller räddas. Det här är en av de värsta miljökatastroferna som någonsin skett. 

Katastrofen i siffror

l Mellan 15 000 och 18 500 människor dog i jordbävningen och tsunamin.

l 10 000 människor beräknas dö på grund av kärnkraftsolyckan.

l 300 000 personer fick evakueras.

l WHO beräknar att risken för att drabbas av sköldkörtelcancer för de i området har ökat med 0,75-1,25 procent.

l 36 procent av barnen i Fukushima-prefekturen hade 2012 onormal tillväxt av sina sköldkörtlar.