Utrikes.

2019-12-27 13:00
Bild: Peter Lorimer/AP / Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9 via AP
Puffetikett
Dagens ETC

Veterinären larmar: Hettan tvingar djur att stöta bort foster

Gundi Rhoades är veterinär i det brandhärjade Australien. Nu vittnar hon om hur djur törstar ihjäl, blir infertila eller självaborterar.

 

Det är i en debattartikel i dagstidningen Sydney Morning Herald som Gundi Rhoades berättar om hur hetta, torka och bränder påverkar hennes arbete – och djuren hon vårdar. Hon är veterinär i staden Inverell i regionen New South Wales och dessutom engagerad i gruppen Veterinarians for Climate Action. Klimatkrisens effekter slår nu hårt mot allt levande.

”Tjurar kan inte avla. De blir infertila när deras testiklar överhettas. Kossor blir inte gravida. På grund av värmen aborteras kultingar och kalvar”, skriver Rhoades, som menar att boskapsindustrin börjar ge upp, där många farmare försöker sälja av sina bestånd till allt lägre priser.

”Inhägnaderna är tomma, dammarna torra, gräset brunt. Hela regionen har blivit fullständigt fördärvad.”

Hon har arbetat i Inverell senaste 22 åren, men nu har staden blivit ett ”helvete”, på grund av klimatkrisen.

”Jorden har blåsts bort av fruktansvärda, starka vindar. Vi har upplevt de hetaste dagar jag kan minnas. Just nu kan jag inte ens öppna mina fönster för brandröken plågar mina ögon och lungor”, skriver Rhoades.

Hon uppmanar landets premiärminister Scott Morrison att besöka Inverell.

”Om han väljer att inte göra det, ska jag i alla fall ge den här bilden, och jag hoppas att folk kan börja inse och förstå den förödande inverkan klimatförändringarna har.”

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter