Dödsdomen mot höggravida Meriam Yehya Ibrahim har upprört en hel värld. Meriam ska avrättas för att hon påstås ha övergivit islam och gift sig med en kristen man. Dagens ETC har startat en namninsamling till stöd för Meriam och för att få den svenska regeringen att officiellt protestera mot dödsdomen.
På svenska ambassaden i Sudans huvudstad Khartoum har Sveriges försteskreterare Magnus Collet tillsammans med EU-delegationen utryckt sin bestörtning över dödsdomen.
– Men svaren därifrån har hittills inte varit särskilt positiva. De hänvisar till sitt rättsväsende och att domen är juridiskt fastställd, säger Collet.
Det var i torsdags som den sudanesiska domstolen avkunnade sin dödsdom. Meriam dömdes också till 100 piskrapp för sex utanför äktenskapet eftersom domstolen inte accepterar hennes äktenskap med en kristen man. Hennes advokat Muhamed Jar Elnabi planerar nu att överklaga domen.
– Meriam uppfostrades till kristen av sin mamma och gör allt för att bekämpa domen, säger han till medierna.
Gravid i åttonde månaden
Meriams pappa var muslim, men övergav familjen när Meriam var sex år. Men att han var muslim räcker för att domstolen och Sudans sharialagar ska betrakta också Meriam som muslim – trots att hennes mamma var kristen.
Hon sitter nu fängslad tillsammans med sin 20 månader gamle son trots att hon genomgår en besvärlig graviditet och är i åttonde månaden. Sonen har också dragit på sig en rad sjukdomar på grund av insekter och dålig hygien i fängelset.
– Detta är självklart helt oacceptabelt. Det är viktigt att man faktiskt talar om det här fallet och det behövs påtryckningar från både stater och alla andra tänkbara håll, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare hos svenska Amnesty som har engagerat sig i fallet.
Internationellt har fallet väckt stor uppmärksamhet. Förutom Dagens ETC:s namninsamling har många organisationer agerat med liknande initiativ.
Diktaturen i Sudan är ökänd för sitt förakt för mänskliga rättigheter och landets diktator Omar Al Bashir är själv instämd till Internationella domstolen i Haag för brott mot mänskligheten, under det hänsynslösa kriget Darfur som hans regim drev.
Internationella bedömare menar dock att regimen kan vara känslig för påtryckningar utifrån.
Skriv på ETC:s protestlista
Här kan du skriva under en namninsamling för att få den svenska regeringen att sätta press på Sudan för att stoppa avrättningen.