Anställda vid Teslas fabrik i delstaten New York organiserar sig. Under förra veckan skickade en grupp arbetare ett mail till biltillverkarens ägare Elon Musk där de meddelade bildandet av fackklubben The Tesla Workers United.
Bland fackklubbens krav finns utöver bättre löner och större arbetstrygghet även krav på mindre övervakning av de anställda.
– Folk har tröttnat på att bli behandlade som robotar, sa Al Celli, en av initiativtagarna till fackklubben, till Bloomberg i förra veckan.
Flera sparkas
Biltillverkarens svar kom sedan snabbt. I fredags meddelade företaget att ett 30-tal anställda vid den berörda fabriken får sparken. En direkt konsekvens av den fackliga organiseringen, menar företrädare för fackklubben.
Företaget självt tillbakavisar anklagelserna, som istället menar att de anställda har sagts på grund av bristande prestation.
Till skillnad från andra stora biltillverkare har Tesla – och ägaren Elon Musk - hittills framgångsrikt motstått facklig organisering vid sina fabriker i USA. När anställda vid Teslas fabrik i Kalifornien 2017 försökte organisera sig fick hundratals anställda sparken. Även då användes motiveringen bristande prestation.
Under tiden organiserar sig arbetare vid en underleverantör till Tesla, rapporterar tidningen Jacobin. Vid en fransk-ägd fabrik i södra Mexiko, med nästan 2 000 anställda, har arbetare nyligen röstat för att bilda ett självständigt fackförbund – och i och med det bryta sig loss från det företagsnära fackförbundet CTC. Vid fabriken tillverkas bilglas till bland annat Teslas elbilar.