USA blir det första landet någonsin att lämna Världshälsoorganisationen WHO, FN:s samarbetsorgan för att stoppa hälsokatastrofer världen över. Det står klart efter att Donald Trump beslutat just det efter bara en dag som president. Utöver USA är det endast Liechtenstein av FN:s medlemmar som inte också är medlem i WHO.
Utträdet kommer inte verkställas förrän om tolv månader. Det gör att både WHO och experter hoppas att Trump kan komma att ändra sig och mildra de annars ödesdigra konsekvenserna ett sådant beslut väntas föra med sig.
Slå mot hiv-drabbade
Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin som leder ett WHO samarbetscentrum i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, tror likt många andra experter att beslutet från USA kommer att få stora konsekvenser för program som hiv, tuberkulos och vaccinationer.
– Rent finansiellt är det ett stort slag mot WHOs många program. Sedan har amerikanerna redan dragit ner mycket på program som handlar om kvinnors rätt till reproduktiv hälsa, genom WHO, UNFPA och de andra organisationerna som jobbar med sexuell hälsa. Så där kommer det förstås att påverka ytterligare.
En stor oro handlar enligt Johan von Schreeb om hur Trump slår undan benen för ett långvarigt och stabilt världssamarbete.
– När man drar sig ur en sån här multinationell organisation där i stort alla länder i världen är medlemmar så undergräver man hela legitimiteten för det nationella samfundet och hur vi arbetar tillsammans. Det är skrämmande. Frågan blir hur hela FN-organisationen ska fortsätta att verka om man bara kan dra sig ur sådär och göra lite som man vill. Vi får en ny icke-regelbaserad världsordning på så sätt.
Nästa pandemi kan bli värre
Ansvaret läggs nu på andra länder för att täcka upp förlusterna från USA:s medlemskap. Men med en vikande biståndsvilja i hela västvärlden, inklusive Sverige, är osäkerheten stor.
– Det är bistert att konstatera. Man måste verkligen försöka komma överens och försvara att vi ska jobba ihop och att vi ska klara problem tillsammans. Släpper man det kan vi i nästa pandemi se betydligt värre effekter än vad den förra hade. Det behövs mer samarbete och mindre nationalism för att hantera pandemier.
Att USA lämnar WHO kommer kortsiktigt kunna ge dem mer dollar i statskassan. Men långsiktigt kommer konsekvenserna även att slå tillbaka på USA, tror Johan von Schreeb. En ökad isolering och ett minskat inflytande på andra länder leder i sin tur till förlorad kunskap och sämre möjligheter att hantera hälsokatastrofer – som också kommer att drabba USA.
– I en global värld är det internationella samarbetet nödvändigt.