Hoppa till innehållet

Ukraina

Tusentals evakueras – dammen tros ha sprängts av Ryssland

Översvämningar i Cherson efter dammbristningen.

Översvämningar i Cherson efter dammbristningen.

Bild: Libkos

Dagens ETC

Kachovkadammen i södra Ukraina har brustit. Konsekvenserna är svåröverblickbara, men klart är att vattennivåerna stiger snabbt och att boende i ett 80-tal byar har uppmanats att lämna sina hem.

– Om huset ens står kvar ligger det under vatten nu. Jag vet inte om grannarna överlevt, det går inte att få tag på dem, säger Artem Kravets som bor intill floden Dnjepr.

Enorma vattenmängder forsar nu från den brustna dammen i de ryskkontrollerade delarna av Chersonregionen i södra Ukraina. Kachovkadammen misstänks ha sprängts natten mot tisdagen.

Vem som står bakom är ännu höljt i dunkel. Ukrainska och ryska myndigheter anklagar varandra för att ha orsakat explosionen som ledde till att dammen kollapsade. Men under ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd sa USA:s ambassadör Robert Wood att det vore ologiskt för Ukraina att vilja skada sitt eget land.

– Varför skulle Ukraina göra detta mot sitt eget land och folk, översvämma sitt land, tvinga tiotusentals människor att lämna sina hem, menade Robert Wood.

Klart är att dammkollapsen innebär allvarliga och långtgående konsekvenser för tiotusentals invånare på båda sidor om frontlinjen.

På onsdagsmorgonen varnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att hundratusentals människor inte längre har normal tillgång till dricksvatten. Minst ett 80-tal byar och samhällen riskerar att påverkas och under tisdagen inleddes evakueringar av boende längs Dnjepr – från samhället Nova Kakhovka intill dammen till Cherson vid flodens utlopp i Svarta havet.

översvämning

”Beter sig som bestialiska djur”

Vattnet är en så stor del av Chersons själ, säger Vira Antonenko. Det är dels floden som vandrar genom staden, det är dels närheten till Svarta havet.

– Det går inte att tänka sig Cherson utan solnedgångarna längs Dnjepr, under varma sommarkvällar.

Hon drömde om dem, längtade efter dem, under hela den åtta månader långa ryska ockupationen. Men nu är vattnet istället ett hot. Hon bor några hundra meter från de kvarter som översvämmats. Och hon har ständigt kontakt med desperata släktingar som nu flyr mindre samhällen i samma region, som lämnar allt de äger bakom sig. Där handlar det om dödliga vattenmassor.

Vira Antonenko är övertygad om att det är ryska trupper som sprängt dammen, även om det ännu inte bekräftats.

– De beter sig som bestialiska djur. Om de inte kan vinna, då förstör de allt de kan. Precis som under andra världskriget. Vad kommer att finnas kvar av Ukraina? Vad är nästa steg, ska de sabotera Zaporizjzja, säger hon.

Kommer inte att lämna Cherson

När vattennivån sjunker uppströms ökar risken för en olycka i Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. Det finns en oro för att förändrade vattenflöden kan påverka möjligheterna att kyla reaktorerna. Det Internationella atomenergiorganet, IAEA, bevakar situationen noga men bedömer att det i nuläget inte finns någon omedelbar risk för anläggningens säkerhet.

Vira Antonenko säger att hon inte kommer att lämna Cherson, att översvämningarna bara stärker hennes övertygelse att så många som möjligt måste bita sig fast.

– Jag litar på presidenten och på att våroffensiven kommer att tvinga bort ryssarna. Det här visar att kriget verkligen handlar om Ukrainas existens, säger hon och lägger till:

– Sedan är jag lärare. Det är min insats, att förbereda den unga generationen som kommer att behöva bygga upp landet igen.

”Jag tror inte på slumpen”

Artem Kravets hus i ett mindre samhälle en timme med bil från Cherson hade en vacker trädgård, i juni brukade familjen alltid äta middag där under gamla fruktträd. Hade. Brukade. För utan dammens barriär ligger hans hus i vägen för vattnet. Som tur var hade familjen rest bort över helgen för att träffa släktingar. Det kan ha räddat deras liv. Men han är säker på att det inte finns något att återvända till.

– Om huset ens står kvar ligger det under vatten nu. Jag vet inte om grannarna överlevt, det går inte att få tag på dem, säger Artem.

Han har ännu inte lyckats ta in vad som faktiskt hänt. Huset har varit i familjens ägo sedan generationer tillbaka. Det är som deras historia spolats bort.

– Det är en fruktansvärd förlust, både ekonomiskt och känslomässigt.

Artem Kravet anklagar även han Ryssland för att medvetet ha förstört dammen.

– Varför skulle Ukraina gör det? Och att det här händer just när våra soldater går till stor motoffensiv… Jag tror inte på slumpen. De sprängde dammen för att vinna strategiska fördelar, även om de dränkar våra byar och städer.

Så vad händer nu?

– Jag vet inte. Vi får bo hemma hos släktingar tills vattnet drar sig tillbaka, sedan får vi väl inspektera skadorna. Kanske dröjer det veckor, kanske månader. Det känns ärligt talat hopplöst, säger Artem Kravet.

En storskalig katastrof

Det är ännu inte klarlagt exakt när Kachovkadammen först skadades. Satellitbilder tycks visa skador som gradvis blivit allt värre. På bilder tagna den 2 juni tycks bilvägen över dammen vara förstörd, men då utan förändrade vattenflöden. I är dock ännu oklart om den förstörda bilvägen går att koppla ihop med händelserna, som under natten mot tisdagen, fick dammen att brista.

Ryssland och Ukraina har länge anklagat varandra för att planera sabotage av den 30 meter höga och 3,2 kilometer långa dammen. Redan i höstas varnade Volodymyr Zelenskyj för att Ryssland hade minerat dammen och förberedde sig för att spränga den, något som han då jämförde med användandet av massförstörelsevapen.

– Att förstöra dammen skulle innebära en storskalig katastrof, sa han då till Reuters.

Vid samma tid, i oktober 2022, anklagade Ryssland i sin tur Ukraina för beskjutning av dammen. Något som den amerikanska tankesmedjan ISW då kallade gör en så kallad falskflaggsoperation – ett sätt för Ryssland att själva spränga dammen för att sedan lägga skulden på Ukraina.

Ämnen i artikeln