Utrikes.

2017-10-30 00:16
Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Trumps väljare riktar ilska mot Republikanerna

Det är fortfarande oklart vilka politiker som vill göra ett försök att bli Demokraternas presidentkandidat till valet 2020. Men den sittande presidenten har redan börjat samla in pengar. Ny forskning ger en mer detaljerad bild av hans väljare. Frågan är nu om de önskar sig en andra mandatperiod?

Bernie Sanders lockade unga, progressiva väljare, men i delstat efter delstat var det Hillary Clinton som vann afroamerikanernas röster. Det var en bidragande orsak till han inte blev Demokraternas kandidat. Istället gick drygt en av tio av hans väljare vidare till att rösta på Donald Trump, enligt Cooperative congressional election study.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Samtidigt övertygade Donald Trump vita högutbildade och även vita amerikaner från arbetarklassen. Flera forskningsprojekt har försökt definiera hans väljare. Att de röstade som de gjorde på grund av oro för samhällsutvecklingen – inklusive föreställningar kring förlorade privilegier för vita – snarare än av ekonomisk utsatthet.

Tappar bland yngre

Ännu mer detaljer kring Donald Trumps väljarbas kommer från Democracy fund, som samlar dussintals forskare och experter på opinionsundersökningar. I en av gruppens rapporter delas väljarna in i kategorier utifrån värderingar (se faktaruta).

– Det handlar om fem kluster, säger Emily Jenkins, ansvarig forskare.

I flera av dessa grupper har Donald Trump problem. Han har fortsatt stöd av äldre – över 50 år – och lågutbildade, men bland yngre och collegeutbildade går det sämre. Opinionsläget dalar men är inte katastrofalt. Fortsatt har 77 procent av collegeutbildade republikaner förtroende för Donald Trump, enligt en undersökning som genomfördes under första hälften av september.

Men det är ändå demografiskt illavarslande, säger John Weaver, konsult i strategifrågor för Republikanerna, till CNN.

– Partiet har låst fast sig vid ett ankare som befinner sig på fel sida om historien, säger John Weaver, konsult i strategifrågor för Republikanerna, till CNN.

Missnöjet riktar sig dock snarare mot partiet än mot presidenten. Sex av tio republikaner var i slutet av september mycket nöjda med Donald Trump, medan lika många angav att de känner ilska gentemot partiet. Republikaneras popularitet har fallit drastiskt. Presidentens stöd är jämförelsevis konstant, även om en nyligen genomförd undersökning på uppdrag av Fox News visar att han under den senaste månaden förlorat dubbelsiffrigt väljarstöd – räknat i procentenheter – även bland evangelikala kristna och vita män utan collegeutbildning.

Trumps väljare

Hårdnackade konservativa

31 procent

Det här handlar om lojala republikaner med traditionella värderingar, inställda på att staten ska begränsas, bekymrade över invandring. Det handlar om en äldre grupp, oftare män än kvinnor.

Marknadsförespråkare

25 procent

Tror på de fria marknadskrafterna. Åsikterna om invandring varierar. De röstade snarare mot Hillary Clinton än för Donald Trump. Medelålders, hög inkomst, oftare män.

Bevarare

20 procent

Var gruppen som lyfte fram honom till nominering. Nio av tio röstade specifikt för Donald Trump snarare än mot Hillary Clinton. Lägre utbildning och lägre inkomst än andra kluster. Skeptiska till frihandel, vill ha högre skatt för rika, anser att det politiska systemet är korrupt. Negativa till invandring.

Elitmotståndare

19 procent

Yngre än övriga grupper. Har svängt vad gäller Hillary Clinton. De var positivt inställda 2012, sedan skarpt kritiska 2016. Utmärkande är att de anser att systemet är korrupt.

Frikopplade

5 procent

Följer inte politik, undviker kontakt med myndighet och ogillar invandring. Mycket positiva till inreseförbud för medborgare i muslimska länder. Yngre, oftare kvinnor än män.    Källa: Democracy fund