USA.

2016-08-17 17:00
Donald Trump. Bild: Gerald Herbert/AP
Donald Trump.

Trump pressas om relation till Ryssland

Han har kallat Vladimir Putin ”stark ledare” och uttalat sig svävande om Krim. Nu avslöjas dessutom att Donald Trumps kampanjchef fått 100 miljoner kronor för att arbeta åt Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Donald Trump har levererat sitt utrikespolitiska linjetal. Fokus var nästan uteslutande på att bekämpa islamistisk terrorism. Ryssland? Donald Trump konstaterade att USA kan hitta en gemensam plattform med Ryssland när det kommer till att bekämpa IS. Någon kritik mot Kreml hördes inte alls. Många framför nu krav att Donald Trump ska klargöra sin inställning – och relation – till Ryssland.

”Stark ledare”

Det finns flera skäl. Ett är att Republikanerna i samband med sitt konvent mildrade sina skrivningar kring Ukraina, efter påtryckningar av Donald Trumps läger och i synnerhet då hans kampanjchef Paul Manafort. Ett annat är att Donald Trump uppmanat Ryssland att hacka Hillary Clintons mejl:

– Ryssland, om ni lyssnar, jag hoppas att ni hittar dem.

Ytterligare ett skäl är att Donald Trump uttryckt sin uppskattning gentemot Vladimir Putin – ”stark ledare” – och sagt att Ryssland inte utgör ett hot mot Ukrainas suveränitet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Fick 100 miljoner

Nu väcks ännu fler frågor efter att New York Times avslöjat att Paul Manafort arbetat som lobbyist för Ukrainas tidigare president, Viktor Janukovytj. 2007–2013 har den insatsen arvoderats med drygt 100 miljoner kronor. Det var känt att Paul Manafort haft kopplingar till Viktor Janukovytj, som i sin tur har nära kopplingar till Ryssland. Men omfattningen framkom först nu.

Paul Mansfort avfärdar New York Times artikel som ”löjlig” och ”nonsens”. Demokraterna reagerade omedelbart, med ett uttalande från Hillary Clintons kampanjchef Robby Mook. Kravet är att Donald Trump ska offentliggöra sin kampanjs ”band till Ryssland och Kreml-vänliga institutioner”.

– Det inkluderar om någon av Trumps anställda eller rådgivare just nu representerar och/eller betalas av dem, säger Robby Mook.