USA-valet 2020.

2020-10-07 12:42
 • Enrique Tarrio identifierar sig som afrokuban. Han har växt upp i Florida där avskyn mot socialism bland exilkubanska familjer är fortsatt stark. Bild: Helena Gustavsson
  Enrique Tarrio identifierar sig som afrokuban. Han har växt upp i Florida där avskyn mot socialism bland exilkubanska familjer är fortsatt stark.
 • Polisen förbereder sig under en Black Lives Matter-demonstration. Bild: Helena Gustavsson
  Polisen förbereder sig under en Black Lives Matter-demonstration.
 • Lisa Dooley har alltid engagerat sig i sociala frågor med start i med­borgarrättsrörelsen på 1960-talet. Bild: Helena Gustavsson
  Lisa Dooley har alltid engagerat sig i sociala frågor med start i med­borgarrättsrörelsen på 1960-talet.
 • Motdemonstrant på Proud Boys möte. Bild: Helena Gustavsson
  Motdemonstrant på Proud Boys möte.
 • Black Lives Matter-demonstration i Portland. Bild: Helena Gustavsson
  Black Lives Matter-demonstration i Portland.
Puffetikett
Dagens ETC

Striden om Portland – staden som är en bricka i Trumps strategi

Portland brinner och anarki råder! Enligt Donald Trump i alla fall. I hans kampanjstrategi att övertyga väljarna om att de behöver mer ”lag och ordning” har västkuststaden blivit en bricka i spelet. Dagens ETC besökte staden samtidigt som högerextrema Proud boys var på plats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Rör på er! Move! MOVE! Ett femtontal poliser följer en grupp på runt 30 demonstranter i centrala Portland. De upprepar kommandot, lyfter batonger, knuffar dem som är för långsamma i ryggen. Någon faller bakom mig, kroppen nuddar vid min på väg ner. Jag stannar till för att hjälpa personen upp men polisen intill spänner ögonen i mig, tar ett steg närmare min hand som sträcker sig mot kvinnan på marken och skriker igen.

– Move!

Jag återgår till gruppens tempo. Att gå snabbare är inte möjligt eftersom det är människor i flera flera led framför. Jag får ändå ett par knuffar i ryggen. Uppe vid nästa gathörn anser polisen att de drivit bort den här lilla gruppen tillräckligt långt och konstaplarna plockas snabbt upp av minibussar. En del demonstranter har fått nog för idag och rör sig hemåt men majoriteten knallar genast tillbaka mot Justice center, byggnaden i centrala Portland som protesterna ofta riktat sig mot. Och så fortsätter det i någon timme. 30 personer grips. Nästa dag visar videor hur poliser under lördagskvällen delar ut stenhårda knuffar och slår med batonger, även mot människor som gör som de är tillsagda. En 74-årig pressfotograf dras i backen, en reporter för lokalradion in i ett träd. Oregons guvernör lovar senare en utredning.

Pågått i fyra månader

Protesterna mot polisen som startade efter George Floyds död har i Portland pågått i över fyra månader. Varje dag anordnas något, oftast samlas deltagarna i en park och marscherar till en byggnad med koppling till polisen. Många kvällar har sett ut som den här lördagen: demonstranter jagas bort från områden nära polisstationer, några grips. Andra kvällar har haft fler våldsinslag från båda sidor. Demonstranter har satt eld på soptunnor, kastat föremål och brutit sig in i byggnader. Misslyckade eller inte helt seriösa försök att sätta eld på byggnader har förekommit och vid ett par tillfällen har molotovcocktails kastats mot polisen.

Polisen använde regelbundet tårgas under de första månaderna tills det förbjöds av Demokraterna i Portlands styre. Den här helgen är tårgas åter tillåtet då nödläge har utlysts eftersom Proud boys tänker hålla ett möte i Delta Park i utkanten av staden. Gruppen är nationalistisk, islamofobisk, transfob, bara öppen för män och beskrivs ofta som nyfascistisk. Proud boys vill sätta stopp för ”inhemsk terrorism”, ett uttryck som syftar på demonstrationerna och som även används av president Trump.

Tre dagar efter mötet uppmärksammas Proud boys nationellt i presidentvalsdebatten då Trump uppmanar dem att ”stå tillbaka och avvakta”. Ett par dagar senare tar Trump dock avstånd från gruppen.

Har med sig vapen

Proud boys har tillsammans med andra högerextrema grupper flera gånger tidigare drabbat samman med vänsterdemonstranter och då haft med sig paintballgevär, pepparspray, spiksköldar och skjutvapen. Nervositet. Sedan högern och vänstern senast möttes i Portland har två dödliga incidenter inträffat: 17-årige Kyle Rittenhouse har skjutit ihjäl två vänsterdemonstranter i Kenosha och i Portland dödade en självutnämnd antifa-medlem en anhängare till högerextrema Patriot prayer.

– Jag förväntar mig att få ta hand om skottskador idag. Men vi hoppas att stöta på Proud boys så lite som möjligt, säger en kvinnlig frivillig sjukvårdare.

Sjukvårdarna är helt klädda i svart med röda kors tejpade på axlarna. Genom sjuksköterskor och ambulanspersonal i bekantskapskretsen, och Youtube-tutorials, har de lärt sig grunderna i första hjälpen. Vänsteranhängare ses sällan med skjutvapen, men det betyder inte att de är helt obeväpnade. I parken där de samlats står en rad plastsköldar och paraplyer som nödlösning. På gatan lastar tre svartklädda män ut ett paintballgevär ur en bil. Att demonstrationerna är sponsrade av miljardären George Soros är ett ständigt återkommande påstående bland högern på nätet. ”Jag har inte fått min utbetalning från Soros den här månaden”, hör jag flera gånger sägas i skämtsam ton.

– Trump och andra verkar tro att att vi är en hemlig spionorganisation med finansiering, säger sjukvårdaren.

– Om vi hade uniformer och annat så skulle vi inte själva få lov att köpa skottsäkra västar.

Tvingar bort press

Runt åttahundra personer dyker upp på Proud boys-eventet, långt ifrån de 10 000 som arrangörerna flaggat för. Strax innan jag kommer dit har flera personer som är märkta ”press” tvingats bort. Videor visar hur en från PB-sidan måttar en hård spark mot huvudet på en av dem men missar. Högergrupper anklagade personerna för att bara vara ute efter att ”doxa”, att avslöja identiteter och hoppas att det leder till konsekvenser. Kanske är det sant för ett fåtal men många märkta press under demonstrationerna jobbar inte för några stora mediebolag utan rapporterar för mindre oberoende sidor online. Många livestreamar hela kvällar. Tre Stewart är en av dem.

– Vi har faktiskt bara problem med antifa-folk som inte vill bli filmade, säger han. Jag har fått massor av dödshot.

Bland Proud boys-anhängarna möter jag först Tayler Hansen, en ung vit man som startat en egen BLM: antiabort-gruppen Baby Lives Matter.

– Den enda existerande diskrimineringen mot svarta i dag är att de pressas att oftare göra abort, menar han.

Jag hittar Proud boys nationella ledare Enrique Tarrio framför en liten grupp journalister, strax intill en truck som spelar Billie Jean. Han har en gasmask och skottsäker väst och gör klart för dem som lyssnar att de inte tänker starta bråk – men kommer ”antifa” till dem så kommer de att ångra det. Syftet med dagen är, säger han, att tvinga Portland att öka polisinsatserna mot ”antifa”. Och detta har redan lyckats: nödläge är utlyst, förbudet mot tårgas tillfälligt borta.

Enrique Tarrio identifierar sig som afrokuban. Han har växt upp i Florida där avskyn mot socialism bland exilkubanska familjer är fortsatt stark. I officiella dokument använder Tarrio förnamnet Henry, bland annat som firmatecknare till bolaget Warboys som han nyligen grundat tillsammans med en annan profilstark medlem, Joe Biggs. Biggs åt nyligen middag med senatorn Ted Cruz.

Stöttar Trump

Enrique Tarrio är inte den enda i de nyare högergrupperna som inte är vit. Leki, en svart ung man från Kalifornien, säger att han är på Proud boys-mötet för att han stöttar Trump och för att vänstern försöker ta ifrån amerikaner både vapen och yttrandefrihet. Det finns dåliga poliser, säger han, men de har oförtjänt dåligt rykte. Han har en ”blue lives matter”-flagga som en mantel.

– Antifa vill skada människor, skulle jag gå genom en grupp med den här så skulle jag bli slagen. Du kan inte ens ha en röd keps. Inget har hänt mig personligen men jag har sett videor.

Trots det benämns Proud boys ibland som ”vit makt”. Segregation verkar inte vara målet, inte heller att förstärka klyftan mellan raser. Istället förnekar man att en klyfta ens existerar, eller att den bygger institutionell rasism. Det är faktorer som hiphop-kultur, splittrade hem och bidragsberoende som är orsakerna till att svarta och andra grupper har det sämre än vita. Jag frågar Enrique Tarrio om Proud boys kopplingar till andra högergrupper som ibland ses som mer radikala och kopplade till vit makt än Proud boys.

– Vi har inte ansvar över några andra än dem som har anslutit idag. Patriot prayer, AP3, Three percenters, American guard och en del andra är också här idag, ja. Det är ett öppet event, vem som helst kan komma hit.

Jag undrar också om han ser på kommentarer på nätet om att det är ”jaktsäsong” på antifa.

– Det beror på kontexten. Om det verkar vara allvar eller inte. Men jag tänker inte vara polis över vad folk säger, det är helt emot vad jag står för.

Själv har han nyss förklarat att han blivit mordhotad och flankeras under mötet av en man som verkar ha koll på omgivningen. Tarrio är själv emot polisbrutalitet, säger han, oavsett hudfärg – men ”antifa” vill bara skapa våld och att ”bränna ner lokala McDonalds” leder ingenstans.

– Det här är troligen den tryggaste delen av Portland idag, säger han.

Vapen beslagtas

Polisen stoppar ett antal bilar på väg ut från PB-området: paintballgevär och sköldar beslagtas. Men den här dagen avvaktar Proud boys. De ska till en hemlig plats för att dricka öl. De är ett manligt dryckeslag de själva beskriver sig som, och som ”västerländska chauvinister”. Demonstrationerna måste upphöra i Portland, säger Tarrio.

– Om det här fortsätter hända i Portland så kommer vi att komma tillbaka, säger han och öppnar för att då samlas i centrum. Under kvällen åker ett par bilar runt med berusade personer som skriker att Trump är bäst och att Antifa-commies kan ”fuck themselves”.

Annars är det bara vänstern och poliserna. Hundratals demonstranter är ute. Tal hålls av svarta lokala BLM-ledare, flera uppmanar vita att visa solidaritet men inte ta över rörelsen. ”Om du är vit, förstör inte grejer. Du försätter svarta och bruna människor i fara.”

Runt kl 21.30 bränner någon en flagga på asfalten. En grupp fotografer är de enda som visar intresse. Men kanske är det elden som får 

polisen att anlända. Alla måste flytta sig från gatan, upp på trottoaren, kommenderar den robotlika rösten från högtalaren. Området är mycket lågt trafikerat kvällstid och blockeringen av den lilla gatstumpen orsakar omöjligen trafikproblem. En av Portlands polisstationer har dock sin ingång ett kvarter bort.

Demonstranterna flyttar på sig: in i parken, upp på trottoarerna. Polisen ställer upp sig på rad och väntar. Talkörer hörs och spridda rop som ”all cops are bastards”, ”quit your job” och ”murderers”. Till slut kastar någon en flaska. Den är långt ifrån att träffa någon men nog för poliserna att springa mot massan. Sammanlagt grips 30 personer under kvällen.

Högerextremist gripen

Ett par dagar senare grips högerextremisten Alan Swinney, av polis. 50-åringen har ”Proud boys” tatuerat på armen men gruppen förnekar att han är medlem. Swinney anklagas för ett dussintal brott i samband med tidigare protester: att ha pekat med pistol mot demonstranter och skjutit folk med paintballgevär. En av dem som stött på Swinney är 68-åriga Lisa Dooney.

– Den mannen sprayade mig med peppar­spray, säger hon. 

Lisa Dooley har alltid engagerat sig i sociala frågor med start i medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.

– Personligen har jag alltid varit för ickevåld men jag vet att jag inte kan förvänta mig det av alla, säger hon om demonstrationerna.

– Det är våldsamheter då och då men inte förrän sent, oftast långt efter att det blivit mörkt.

Många aktivister menar att skadegörelse främst förekom de första veckorna och att de som vars syfte var det har försvunnit eller drivits bort.

– Vi försöker hålla varandra ansvariga för att det ska vara fredligt, fram till att vår säkerhet hotas. Polisen har skjutit gummi- och paintballkulor och gas, säger ”Blackhorse”, en medelålders man som ofta deltar genom att köra runt på sin mc och hålla koll på inkommande trafik. 

”Polisen radikaliserar fler”

Polisen skadar mer egendom än demonstranterna, menar han: de skär till exempel ofta sönder däck på bilar.

– Polisen radikaliserar fler än vi gör. De som bara ser på nyheterna har kanske inte en positiv bild av demonstrationerna men de flesta som kommer hit och ser med egna ögon ansluter sig till oss.

En hel del butiker i centrum har täckt sina skyltfönster med träplattor. På en del har BLM-budskap målats. Är demonstrationerna ett hot mot näringslivet? Ja, menar många. Det har varit inbrott och skadegörelse både hos de stora kedjorna och småföretagare. Många vågar inte ens ha öppet nu. Nej, säger många som demonstrerar. Det är coronaviruset som är orsaken till många stängningar, många kan inte betala hyran nu. Det är åtminstone ingen av demonstranterna som ger sig på mindre butiker, möjligen banker och kedjor. Ingen jag pratar med verkar tycka att förstörelse eller ens uppeldade soptunnor fyller någon riktig funktion. Möjligen ger det en del uppmärksamhet.

Vad vill de med protesterna då? 

– Vi vill se en total förändring av polisen. Polisen har deeskalerings-träning men använder den inte. Det är i deras natur att eskalera trots att de ska skapa trygghet för människor. Många poliser bor inte heller i Portland, det område de ska skydda. Många bor i förorter och det är dit de tar med sig sina höga löner. Ofta över en miljon kronor per år, säger en av de svartklädda demonstranterna.

Jag undrar om hon vill lägga till något.

– Jag tror inte folk förstår... Ja, vi är arga men det är av kärlek vi är här.

Läs vidare på nästa sida: Protesterna i Portland – detta har hänt

Grupperingar

Antifa: Antifa är en benämning som beskriver vänstergrupper som ställer sig emot högerextrema grupper. Antifa är inte en organisation med centralt styre, utan snarare en politisk (antifascistisk) strömning som rymmer ett antal olika grupperingar och individer. Donald Trump har sagt att han ser Antifa som en terrororganisation.

l Proud boys: Högerextrem organisation som startades av Vice-medgrundaren Gavin McInnes och från början stod nära alt-right, men som sedan mer fokuserat på ”västerländska värderingar” och utvecklats till en våldsam urban milis. Av Anti Defamation League beskrivs Proud boys som en våldsam, nationalistisk, islamofobisk, misogyn hatgrupp.

l Patriot prayer, Three percenters, American guard: Högerextrema miliser som förespråkar rätten att äga skjutvapen och ingår i vit makt-miljön