I december har strejkerna avlöst varandra i Storbritannien. Veckorna innan julafton strejkade 3 000 arbetstagare inom postsektorn och hundratusentals passagerare ska ha påverkats av en strejk mot tågbolaget Southern Railways. Även lufttrafiken har drabbats – både flygplans- och flygplatspersonal varslade om strejk inför julen, och British Airways har tvingats in i nya förhandlingar med sin besättningspersonal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tågförarna på Southern Railways har varslat om ytterligare sex dagars strejk i januari. De protesterar mot att övervakningen av tågdörrar, som särskilda vakter tidigare haft ansvar för, nu ska utföras av tågförarna via kameror.
"Bryr sig mer om vinst"
– Det handlar om långa tåg med många dörrar, föraren kan inte se hela vägen. Det är inte säkert för passagerarna. Men företaget bryr sig mer om vinst och att sparka vakterna, säger Keith Richmond, presskontakt hos facket Aslef, som organiserar förarna.
Han berättar att den konservativa Tory-regeringen försökt begränsa fackliga rättigheter allt mer de senaste åren. Det senaste slaget kom med införandet av lagen Trade union act tidigare i år, som bland annat höjt kraven på andelen medlemsröster som behövs för att ett fack ska kunna varsla om strejk.
– Men vi har ett överväldigande starkt mandat för våra nuvarande strejker, två tredjedelar av medlemmarna har röstat för dem. Vi lever inte i ett slavsamhälle och det här handlar om en grundläggande rättighet, säger Keith Richmond.
Kritik från FN-organisation
Innan Trade union act blev lag kritiserades den bland annat av FN:s internationella arbetsorganisation (ILO). Den mötte också hårt motstånd från oppositionen. Men många av lagens ursprungliga förslag kvarstår, och den drabbar särskilt den offentliga sektorn som krävs på ännu högre valdeltagande inför strejker än andra sektorer. Regeringen utreder också möjligheten att ta bort förbudet mot att ta in bemanningspersonal vid strejk.
– Den här lagen är oönskad, onödig och oproportionerlig. Den skapar enorm skada hemma och skam utomlands, sade Amanda Brown från den fackliga centralorganisationen Tuc i ett tal i ILO i juni.
Keith Richmond understryker att strejker används som en sista utväg.
– De påverkar alla, vi gör det inte frivilligt. Förarna förlorar inkomst, så det är bara något vi gör när allt annat har misslyckats. Det handlar om konflikter mellan arbetsköpare och arbetstagare, men regeringen försöker göra politik av det.