Kommentar / Andreas Gustavsson.

2020-04-09 08:30
Bild: Patrick Semansky/AP/TT / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

Sanders vann inte – men det kan alla amerikaner göra

Det blir ingen demokratisk socialist i Vita huset denna gången. Bernie Sanders avbryter sin kampanj. Men budskapet om sjukvård för alla och progressiv politik mot klimatkrisen tvingar Demokraterna till förändring. Inte minst på grund av corona. Han förlorade. Men lämnar efter sig en fantastisk möjlighet för USA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC tog ställning för Bernie Sanders. Det hör absolut inte till vanligheterna. Avgörande var inte hans person, utan hans osannolikt radikala paket med förslag. Som att alla amerikaner ska kunna åtnjuta skattefinansierad sjukvård, för han menar att det är en självklar rättighet. Eller hans engagemang för Green new deal, som skulle ställa om USA i grunden. Eller hans reformer för ett mer utjämnande skattesystem, för ett tillgängligt utbildningsväsende, för en mindre exploaterande arbetsmarknad.

Sanders hade – med sin ideologiska övertygelse, med sin långa erfarenhet, med sin integritet – kunnat leda det på alla sätt extrema landet mot något som antagligen mest skulle påminna om västeuropeisk socialdemokrati innan västeuropeisk socialdemokrati vilset flackade mot mitten.

Det hade varit en historisk chans för så många miljoner amerikaner.

”Sanders är andra sidan av myntet. Sanders är allt det som Donald Trump inte är. USA behöver radikalen, inte kompromissen”, skrev vi på ledarsidan samtidigt som våra borgerliga kollegor vägde mellan andra, genuint ointressanta kandidater.

Nu blir det ändå kompromissen.

Joe Biden.

Inklusive skumma affärer med Ukraina och anklagelser om sexuella övergrepp.

Inklusive hans fula ovana att föraktfullt snäsa bort unga väljares farhågor.

Inklusive egenskapen att bli politiskt modig först när han tvingas därtill.

Mitt i besvikelsen är det just vad vi ska ta fasta på, hur opportunistiskt Demokraternas etablissemang trots allt är, hur stillaståendet mest handlar om att ingen tidigare tvingat fram rörelse, och med Sanders resultat i primärvalen – 914 delegater mot 1 217 för Biden – gör strategerna ett tjänstefel om de inte formar Trumps utmanare så att den appellerar även till vänsterväljare.

Visst finns argument som kan plockas fram för att Sanders, eller en linje som färgas av Sanders, aldrig skulle vinna hjärtlandet, det arbetande USA, geografiskt och politiskt/kulturellt oändligt långt från kusterna. Cas Mudde var inne på det efter Supertisdagen, då han krasst konstaterade att Biden redan vunnit eftersom Sanders inte ens förmått locka tillräckligt många av sina kärnväljare.

Men sedan kom pandemin.

Den förändrar allt.

USA har på bara några veckor sugits in i massarbetslöshet. Nästan var tredje ung amerikan har permitterats eller sagts upp. Var tredje! Samtidigt tvingas många fasa inte bara för att om det ska finnas finnas en respirator utfall de drabbas av covid-19, utan även om de skulle ha råd med sådan kvalificerad och dyr vård.

Vad är egentligen realistiskt?

Sanders har hånats för sitt klimatpolitiska program. Han vill investera 160 000 miljarder kronor i en Green new deal. Det låter sanslöst mycket. Men ska ske över 15 år, utslaget blir det runt 10 000 miljarder per år. Trumps administration har redan satsat mer än det dubbla på stimulanspaket för att hindra corona från att driva fram lågkonjunktur.

Sanders har anklagats för att vara kommunist när han vill att miljardärer ska betala mer skatt. Men samtidigt vill 70 procent av alla amerikaner – även en majoritet republikaner – att den som har mycket hög inkomst ska bidra mycket mer än normala löntagare.

Redan före pandemin hade breda gruppers misstro mot en ingripande stat, och även mot själva begreppet socialism, börjat fasas av.

Nu är det bara politik som kan förhindra en katastrof.

Ingripande, omfattande, förnyande.

Biden är, om vi ska försvenska honom, en väldigt gammal Fredrik Reinfeldt. Den enda anledningen att lägga sin röst på en sådan kandidat, om du sympatiserar med Sanders, är att vem som helst är att föredra framför Trump. Demokraterna kan hoppas på det. Eller så kan partiet ympa in Sanders reformer i Biden. För att vara på säkra sidan. För att det är vad USA behöver just nu.

– Vi håller på att vinna den ideologiska striden, sa Sanders när han meddelade att kampanjen avbryts.

Rörelsen förlorade.

Rörelsen vinner?

Om det blir så, att den faktiskt vinner, är det alla amerikaner som vinner.

Läs vidare på nästa sida: Starka reaktioner på Sanders besked