De intensiva striderna mellan den kongolesiska armén och M23 har drivit över en halv miljon människor från sina hem och båda sidor anklagas för fruktansvärda brott mot de mänskliga rättigheterna.
Omfattande våldtäkter och dödande av civilbefolkningen har rapporterats från hela området runt staden Goma, som har en befolkning på över två miljoner människor.
Det finns inga tecken på en minskning av striderna utan M23 kommer allt närmre Goma, en stad som man intog efter blodiga strider och belägring 2012.
Kraven på eldupphör och fredsförhandlingar blir allt starkare och Angolas president Joao Laurenco höll ett möte där både Kagame och Tshisekedi och andra afrikanska statschefer deltog. De två presidenterna talade dock inte med varandra och mötet blev resultatlöst.
FN:s största insats med fredsbevarande trupper i världen, Monusco, har funnits med högkvarter i Goma under en lång rad år, men efter begäran av Kongo har FN beslutat att avsluta insatsen under 2024.
Grundad i folkmord
Konflikten mellan Kongo och Rwanda har sin grund i folkmordet i Rwanda 1994 då cirka en miljon tutsier mördades. Efter att folkmordet stoppades flydde hundratusentals av de skyldiga till östra Kongo där de bildade nya miliser och svor att fortsätta kampen om Rwanda.
Rebellgruppen M23 består framför allt av kongolesiska tutsier som hävdar att de riskerar att utsattas för nya folkmord, fast denna gång i Kongo.
Kongo har dessutom en stor ekonomisk betydelse för Rwanda, vars främsta exportvaror består av guld och andra metaller som legalt och illegalt förts till Rwanda från Kongo.
USA och andra stater har inte infört sanktioner mot Rwanda, som ses som ett mönsterland för att ha utvecklat hälsosektorn och utbildningssystemet, bekämpat korruptionen framgångsrikt och infört en omfattande jämställdhet. Demokratiskt har dock landet utvecklats till en auktoritär stat med stora begränsningar av yttrandefrihet, pressfrihet och andra demokratiska rättigheter.
Litet land – stark militär
Det konservativa partiet i Storbritannien planerar också att sätta upp ett center för asylsökande till Storbritannien i Rwanda, planer som blivit hårt kritiserade och av domstol inte bedömts ge de asylsökande tillräcklig säkerhet.
Trots att det är ett litet land, Rwanda har cirka 15 miljoner invånare, bedöms landet ha en av områdets starkaste militärer. Kongo som har nära 100 miljoner invånare bedöms inte militärt kunna stå upp mot Rwanda, beroende bl a på en gigantisk korruption och splittring.