Utrikes.

2021-01-18 16:10
  • Aleksej Navalnyj och hans fru Julia i kön till passkontrollen efter att de landat i Moskva. Bild: Mstyslav Chernov/AP
    Aleksej Navalnyj och hans fru Julia i kön till passkontrollen efter att de landat i Moskva.
  • Polis omhändertar en demonstrant på Vnukovo-flygplatsen i Moskva. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP
    Polis omhändertar en demonstrant på Vnukovo-flygplatsen i Moskva.
Puffetikett
Dagens ETC

”Navalnyjs gripande visar på myndigheternas panik”

Den ryske aktivisten och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj greps av rysk polis, strax efter att han landat på Sheremetyevo-flygplatsen i Moskva.

– Att han gripits var väntat, men sättet det gick till på visar hur osäkert och hur panikartat de ryska myndigheterna agerar, säger Martin Kragh, Utrikespolitiska institutet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det han syftar på är att militariserade förband skickades till flygningens ursprungliga destination Vnukovo och slog ned på de Navalnyjanhängare som samlats samtidigt som flygplanet han färdades på omdirigerades till en ny flygplats. Den officiella orsaken ska ha varit att landningsbanorna där varit blockerade, men det mesta tyder på att omdirigeringen syftade till att underlätta ett gripande.

– En normal reaktion hade varit att skicka två poliser att gripa honom på Vnukovo. Men det gjorde man inte, så han ses definitivt som ett hot, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Euroasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Protester kan växa fort

Exakt hur stort hot Navalnyj utgör är svårt att svara på. Han är idag den främsta politiska oppositionsledaren, men Kragh påpekar att det samtidigt inte pågår någon större folklig resning mot Putin.

– Om vi tar Belarus som en parallell så visar utvecklingen där att när en proteströrelse växer så kan det gå väldigt fort och oförutsägbart, vilket de ryska myndigheterna vill undvika. Det är typen av resningar som Kreml förklarat vara det största inrikespolitiska hotet.

Med tanke på de nationalistiska uttalanden Navalnyj gjort – hur bör han betraktas utifrån?

– Han har en del nationalistiska uttalanden bakom sig med udden mot de kaukasiska republikerna, men han har modererat sin retorik och i viss mån tagit avstånd från den och rört sig mycket mer mot mitten, blivit mer modern, sett ur en västlig synvinkel. Han har gjort tiotusentals unga ryssar medvetna om att man faktiskt kan förändra. Gripandet kommer att göra honom till en ännu starkare symbol.

Under måndagen pågick häktningsförhandlingar om Navalnyj som ska visa om han ska kvarstå i häkte fram till rättegång för de brott han anklagas för.

Oppositionsledare

Aleksej Navalnyj blev internationellt känd efter att ha anordnat demonstrationer mot korruptionen i Ryssland och har av Wall Street Journal utnämnts till den person som Vladimir Putin är mest rädd för.

Den 20 augusti fördes Aleksej Navalnyj till sjukhus efter att ha blivit förgiftad på en flygresa till Moskva – en förgiftning som av allt att döma orkestrerats från Moskva. Navalnyj fördes till Berlin för vård och skrevs ut från sjukhuset den 22 september. 

De ryska myndigheterna har efterlyst Navalnyj för att han brutit mot reglerna kring en villkorlig frigivning efter en tidigare dom.