Utrikes.

2020-07-30 19:21
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Nationalmuseum byter namn på utställning om urfolk: ”Skamligt”

Skamligt. Det säger danska Nationalmuseums direktör Martin Appelt om ett kalla Grönlands ursprungsbefolkning för eskimåer. Nu byter museet namn på sin utställning. Det är ett av flera exempel på namnbyten i kölvattnet av den senaste tidens antirasistiska demonstrationer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ordet eskimå är förlegat och kan uppfattas som kränkande, menar Köpenhamns Nationalmuseums museidirektör Martin Appelt, som i tidningen Kristligt Dagblad kallar användningen av ordet för skamligt.

– Det råder ingen tvekan om att vi på Nationalmuseet måste sluta använda ordet ”eskimå” eftersom det uppfattas som nedsättande av många av dem som bor i de områden från vilka många av föremålen som Nationalmuseet har samlat kommer, säger han.

Utställningen ”Eskimåer och Grönland” på Nationalmuseet i Köpenhamn, som varit i stort sett oförändrad sedan 1992 döps därför nu om.

Kränkande

Det grönländska partiet Inuit Ataqatigiit som sitter i det danska folketinget, har uppmanat till att ordet eskimå ska skrotas, enligt SVT. Även i den danska ordboken står det att ordet kan uppfattas som kränkande och att ordet inuiter, som innefattar ursprungsbefolkningen i norra Kanada, Alaska och Sibirien, bör användas. Även den svenska Diskrimineringsombudsmannen har uttalat att ordet eskimå uppfattas som kränkande, men att grönlänningar har olika uppfattningar i frågan.