Utrikes.

2020-01-10 12:20
Bränder i Australien / Rupert Murdoch. Bild: Rick Rycroft/Mary Altaffer/AP/TT
Bränder i Australien / Rupert Murdoch.
Puffetikett
Dagens ETC

Murdoch-ägda News Corp anklagas för desinformation – av anställd

Mediekoncernen beskylls av en anställd för att sprida desinformation om bränderna i Australien. Allt med syfte att tona ned klimatkrisens roll.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var i ett mejl till alla anställda som en av News Corps ekonomer, Emily Townsend, tog till orda och anklagade bolaget för att bedriva en desinformationskampanj. Anklagelsen handlar om att företaget försöker avleda uppmärksamheten från de australiska brändernas riktiga orsak, klimatkrisen. Istället riktas strålkastarljuset mot de mordbrännare som gripits misstänkta för att ha anlagt en del av bränderna.

”Det är orimligt för mig att fortsätta arbeta för detta företag och samtidigt veta om att jag bidrar till förnekelse av klimatkrisen och till spridande av lögner”, skriver hon enligt The Guardian i mejlet.

”Den rapportering jag stött på i The Australian, The Daily Telegraph och Herald Sund är inte bara oansvarig, den är också farlig och skadlig för vårt samhälle och vår vackra planet som nu mer än någonsin behöver att vi erkänner den skada vi åsamkat den och att vi gör något åt detta.”


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Raderades från servrarna

Enligt uppgift ska News Corp ha raderat mejlet från företagets servrar. Därmed inte sagt att de sopat frågan under mattan. I ett uttalande från News Corps ordförande Michael Miller säger han att bolaget inte ”förnekar klimatförändringarna eller deras allvar”.

I stället försvarar han sig med att News Corp i traditionsenlig anda rapporterar om och från en mängd olika synvinklar och åsikter i frågan, ”som kan vara intressanta i det offentliga samtalet om bränderna”. Han uppger också att Emily Townsend sagt upp sig i december, och snart jobbar sin sista dag på företaget.

Enligt The Guardian går det mycket riktigt att hitta publicerade röster inom News Corp som just adresserar klimatet och fastslår kopplingen mellan klimatkris och de pågående bränderna, men det finns enligt tidningen minst lika många artiklar som överdriver betydelsen av anlagda bränder. 

Bland annat ska The Australian så sent som i veckan ha rapporterat om att 183 personer gripits misstänka för att ha anlagt bränder, trots att siffran handlar om en ettårsperiod och alltså inkluderar gripanden som inte har med de nuvarande bränderna att göra samt andra slags överträdelser av lagen.

800dagar