Skottlands försteminister Nicola Sturgeon inledde den här veckan med att meddela att hon nästa vecka tänker be det skotska lokalparlamentet rösta om huruvida det ska anordnas en ny folkomröstning om Skottlands självständighet från Storbritannien. Och när det gäller självständighet har Sturgeon en majoritet bakom sig i det skotska parlamentet. Hösten 2018 eller våren 2019 – ungefär fyra år efter den senaste folkomröstningen – vill försteministern att skottarna ska få rösta på nytt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kraven på en ny självständighetsomröstning har växt sig allt starkare sedan Storbritannien röstade för ett utträde ur EU i juni förra året. Ett av huvudargumenten för självständighet 2014 bestod i att Skottland helt enkelt inte röstar som resten av Storbritannien, att den brittiska konservativa regeringen inte speglar Skottland, som röstar till vänster. I och med brexit har de som stödjer självständighet börjat vittra blod, eftersom det Skottland som röstade för att stanna i Storbritannien röstade inte för att lämna EU. I förhandlingarna inför utträdet har det också blivit tydligt att regeringen i London vill undvika att de lokala parlamenten är med och formar brexit-avtalet.
– Den brittiska regeringen har inte rört sig en tum för att söka kompromiss eller enighet, sade Nicola Sturgeon under ett tal i början av veckan.
Huruvida vi faktiskt kan vänta oss en ny skotsk folkomröstning före det beräknade EU-utträdet i mars 2019 är dock inte så säkert. För att Skottland ska kunna rösta om sin självständighet behövs godkännande från regeringen i London, och premiärminister Theresa May – som anklagade Sturgeon för att ”spela spel” och ha ”tunnelseende” efter måndagens utspel – är inte positivt inställd till folkomröstningen. Det är svårt att tro att May kommer att stoppa omröstningen helt, men källor i regeringen har sagt till The Independent att den mycket väl kan fördröjas till senare 2019, efter att Storbritannien har lämnat EU.
Men Skottlands chanser till eget EU-medlemskap påverkas troligtvis inte av huruvida Storbritannien är EU-medlem eller inte. Enligt Barrosodoktrinen, döpt efter EU-kommissionens före detta ordförande, måste en utbrytardel av ett EU-land som blir självständig ansöka om medlemskap på nytt. Och Spanien kan mycket väl blockera ett skotskt medlemskap för att inte ge hopp till de regioner i landet som vill ha självständighet.
Theresa Mays huvudvärk slutar inte heller med Skottland. Timmar efter att Nicola Sturgeon gick ut med sina planer inför en ny självständighetsomröstning höll Nordirlands näst största parti, republikanska Sinn Féin, en presskonferens där de förklarade att även de vill att Nordirland ska få rösta om sin självständighet från Storbritannien och huruvida de ska bli en del av republiken Irland. Nordirland delar en landgräns med EU-medlemmen Irland, och hur den ska fungera efter EU-utträdet är fortfarande inte fastställt.
Det är fortfarande långt ifrån säkert när någon av dessa folkomröstningar kan äga rum, men klart är att varken Skottland eller Nordirland är redo att lämna EU-förhandlingarna till en regering som de inte anser representerar deras egna medborgare.