Utrikes.

2018-02-11 10:17
Kung Willem-Alexander och drottning Maxima av Nederländerna under ett besök i Portugal. BILD: Armando Franca / AP /TT
Kung Willem-Alexander och drottning Maxima av Nederländerna under ett besök i Portugal.

Lag mot hån av kungen splittrar Nederländerna

2016 dömdes en 44-årig man till 30 dagar i fängelse för att ha kallat den nederländska kungen en mördare, tjuv och våldtäktsman på Facebook. Nederländerna är ett av få europeiska länder som fortfarande har skarpa lagar mot att förolämpa kungen – men nu vill flera politiska partier göra sig av med dem.

Den nederländska regeringskoalitionen är just nu splittrad. En del av koalitionen vill nämligen göra sig av med den gamla lagstiftningen som innebär att den som förolämpar kungen riskerar upp till fem år i fängelse. Liberala D66 får stöd av de gröna, socialisterna och socialdemokraterna, men de konservativa kristna partierna i regeringen – CDA och Kristna unionen – vill behålla lagen. Center-högerpartiet VVD, som leds av premiärminister Mark Rutte, är delat i frågan. De stödjer förslaget, men vill inte att kungen själv ska behöva anmäla förtal.

– Kungen ska inte behöva cykla till polisstationen för att göra en anmälan, säger parlamentsledamoten Sven Koopmans enligt Guardian.

Om lagen mot förolämpning av kungen avskaffas innebär det också ett avskaffande av lagen som förbjuder förolämpning av ledare för en allierad start, någonting som har större stöd i Nederländerna.

 

Fler uppseendeväckande lagar

Holländarna är inte ensamma om att ha lagstiftat mot förolämpning av kunden – även i exempelvis Spanien är det olagligt. Till exempel fälldes punkbandet Ardor de estomago (halsbränna) för brottet 2012.

Olagliga skilsmässor

I två länder är det i dag olagligt att skilja sig – Filippinerna (fast för muslimer i Filippinerna är det lagligt) och Vatikanstaten. I de länderna kan äktenskap bara avslutas genom annullering eller död.

Den björn som sover

I den amerikanska delstaten Alaska är det olagligt att väcka en sovande björn – förutsatt att du väcker den för att ta en bild.

Besökstvång

Sedan juli 2013 är det olagligt för vuxna i Shanghai att inte besöka sina föräldrar ”ofta”. De ska också hjälpa till med föräldrarnas andliga behov.

Valfläsk

I Storbritannien är alla valar eller stora störar som fångas lagligt sett drottningens tillhörigheter. Här är det också förbjudet att vara full i en pub, en lag som inte efterföljs. Dessutom är det olagligt att placera ett frimärke som föreställer en kunglighets huvud upp-och-ned.

Stopp för svordomar

På den karibiska ön St Kitts är det olagligt att svära inför publik, någonting som rapparen 50 Cent fick erfara 2016 när han blev gripen för att han svor under en konsert.

Fötterna på cykeln

I Mexiko är det olagligt för cyklister att lyfta fötterna från pedalerna. Lagen har funnits på plats sedan 1892 och täcker inte cykling utan händer.

Cykel – men bara utan mål

I Saudiarabien har kvinnor fått cykla sedan 2013. Tyvärr är det bara lagligt när cyklandet sker i parker, kvinnorna har heltäckande kläder, och en manlig släkting är närvarande.

Tillståndsberoende reinkarnation

Den kinesiska regeringen kände ett starkt behov att reglera Tibets buddhistiska munkars förehavanden, så 2007 beslutades det att munkarna inte fick reinkarneras hur som helst. Nej, tillstånd skulle till och reinkarnationen skulle regleras. Det beskrevs som ett steg på vägen till en ”institutionaliserad hantering av reinkarnation”.

Dödsförbud

Det är olagligt att dö i det brittiska parlamentshuset. Det är dock mycket knepigt att bestraffa de som bryter mot denna lag.

Visa ingen svaghet

I delstaten Washington i USA är det förbjudet att visa tecken på smittsam sjukdom. Det gäller att hålla sig borta för att försvara folkhälsan, så att ingen ovetande utsätts för risk. Lagen gör dock ingen skillnad mellan dödliga smittsamma sjukdomar och snuva.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter