Finlands stängning av gränsen för ryssar med Schengenvisum följer på att flera andra EU-länder tidigare fattat likadana beslut. På torsdagen uppgav fem av åtta riksdagspartier till TV4 Nyheterna att de vill införa ett likadant stopp för ryska besökare även i Sverige. Endast Moderaterna vill vänta på ett gemensamt avgörande för hela EU, medan Socialdemokraterna lämnar över frågan till nästa regering.
Men det finns kritik mot agerandet. Martin Uggla, tidigare ordförande i Östgruppen som arbetar för att främja mänskliga rättigheter i Östeuropa, tycker de stängda gränserna innebär en form av kollektiv bestraffning. Och det handlar om mycket mer än att bara ”ryska turister” stoppas.
– Det gör det också svårare för de ryssar som är aktiva i motståndet mot regimen, som behöver ha en flyktväg öppen att kunna lämna landet. Då har just turistvisum varit den enklaste vägen för många, säger han till Dagens ETC.
Bild av likgiltiga turister
Finland och andra länder har öppnat för att ryssar ska kunna fortsätta söka asyl, men formerna för detta är inte helt klara. Enligt Martin Uggla har det i praktiken varit via turistvisum som regimkritiska ryssar haft en möjlighet att över huvud taget kunna ta sig ut ur Ryssland, för att därefter söka asyl.
– Så det här kommer begränsa möjligheten för många människor som är i stort behov av att kunna fly undan repressionen.
Han kan förstå att de länder som nu stängt sina gränser lutar sig mot säkerhetsaspekter. Samtidigt hänger besluten ihop med en diskussion om att ryssar inte ska kunna leva ”vanliga liv” och resa i Europa, så länge Putin fortsätter kriga.
– Det är klart att alla vill stötta Ukraina i den situation som uppstått. Men jag känner massa ryssar som är upprörda och förtvivlade, som inte vill något annat än att kriget ska ta slut och att regimen i Ryssland ska ersättas av en annan. De perspektiven drunknar i någon slags allmän bild av likgiltiga ryska turister.