Det var för drygt ett år sedan, den 15 april 2023, som striderna bröt ut i Sudans huvudstad Khartoum. De var resultatet av en maktkamp mellan general Abdel Fattah al-Burhan, landets ledare och befälhavare för armén, och general Mohamed Hamdan Dagalo, kallad Hemedti, som leder insatsstyrkan RSP, Rapid Support Forces, och en rad miliser.
Resultatet har blivit förödande. Situationen i Sudan räknas i dag enligt FN:s livsmedelsprogram WFP och barnrättsorganisationen Unicef som ”en av de värsta humanitära mardrömmarna i modern historia”.
Mardröm för miljoner
Mer än åtta miljoner människor har flytt från sina hem och nära 28 miljoner människor har akut brist på föda. I grannlandet Tchad har FN och WFP i brist på pengar tvingats ställa in stödet för de 1,2 miljoner flyktingar som finns i landet. Samma sak har drabbat hjälparbetet i Sydsudan, vilket betyder att tre miljoner akut hungriga flyktingar inte får något stöd från WFP.
Inbördeskriget har också blivit en akut mardröm för miljoner kvinnor och flickor. Flera rapporter visar att de väpnade styrkorna, framför allt RSP och miliserna, använder våldtäkter som ett vapen.
Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), är skakad av situationen.
– Vi får en rad anmälningar av sexuellt våld mot kvinnor och flickor, Efter övergreppen som är oerhört grymma och brutala lämnas kvinnorna och flickorna med otillräcklig eller ingen medicinsk och psykisk behandling. Det måste vara nolltolerans för sexuellt våld och alla förövare ska hållas till ansvar.
Efterlyst i hela världen
I flera byar har hundratals bybor massakrerats av lokala miliser som slåss på RSF:s sida. I många fall har de inte fått stöd av sudanesiska arméenheter som funnits i närheten eftersom bykommittéerna tagit avstånd från våldet och alla militära styrkor.
RSF skapades av Sudan förra diktator Omar al-Bashir för att slå ned ett uppror i den västliga provinsen Darfur. RSF blev snabbt synonymt med fruktansvärda massakrer och terror mot civilbefolkningen. Omar al-Bashir gav befälhavare i RSF militära grader och de fick order att krossa upproret.
Resultatet blev ett folkmord som upprörde hela världen. Internationella brottmålsdomstolen i Haag anklagade al-Bashir för brott mot mänskligheten och han efterlystes i hela världen.
Geopolitiskt slagfält
2011 delades Sudan upp i två stater, och den södra delen av landet blev Sydsudan.
Men under hela tiden har RSF varit aktivt i Darfur och terroriserat befolkningen. När förhandlingarna om en återgång till civilt styre bröt samman i Sudan förra året inleddes inbördeskriget.
Sudan har också en stor geopolitisk betydelse. Ryssland, främst genom Wagnergruppen, försöker genom sitt stöd att etablera en bas vid Röda havet och inloppet till Suezkanalen. Även Förenade Arabemiraten och Saudiarabien stöder RSF för att bevara sin ställning i området och inom islam.
Armén i Sudan och general Abdel Fattah al-Burhan får stöd av Egypten, Turkiet och Iran. USA, Frankrike och England är mest intresserade av stabilitet inom området och att handeln till Europa med hjälp av Suezkanalen kan garanteras.