Mordet skedde på fredagen den 25 april i den lilla orten Grand-Combe i södra Frankrike. Aboubakar Cissé, en 23-årig man med malisk bakgrund, befann sig ensam i en moské när han attackerades med kniv och knivhöggs över 40 gånger.
Den nu gripne gärningsmannen är enligt uppgift en 21-årig fransk medborgare med bosniskt ursprung från en kristen familj. Denne filmade dådet och delade videon på sociala medier. Videon visade att det brutala mordet utfördes samtidigt som han uttalade islamfientliga kommentarer som “skit-Allah”.
Efter att ha överlämnat sig själv till polisen hävdar den misstänkte gärningsmannen att varken valet av mordplats eller kommentarerna har med något hat mot muslimer att göra, enligt dagstidningen Le Figaro.
Debatt om ordval
Åklagaren förklarade snabbt att ”det islamofoba och antimuslimska motivet prioriteras i undersökningen”. Men ordvalet väcker debatt i Frankrike – inte minst bland politikerna.
President Emmanuel Macron kallade dådet för ”barbariskt” och försäkrade i ett uttalande att Frankrike ”inte kommer vika en tum i kampen mot hatbrott och rasism” utan att använda ordet ”islamofobi”. Det är ett ord han konsekvent undviker.
Inrikesminister Bruno Retailleau fördömde först efter 18 timmar mordet men kallade det då “vidrig islamofobi” på plattformen X – en term han i princip var ensam om att använda på högerkanten.
Frankrikes minister för utomeuropeiska territorier, tidigare premiärminister Manuel Valls, kritiserade öppet premiärministerns språkbruk.
– Jag skulle inte ha använt det ordet, sa han i en intervju med RTL den 27 april.
Det är ett begrepp som uppfanns för länge sedan – av iranska mullor för att brännmärka kritiker.
– Jag talar aldrig om islamofobi. Det är ett begrepp som uppfanns för länge sedan – av iranska mullor för att brännmärka kritiker, hävdade Valls.
Varken president Emmanuel Macron eller premiärminister Bruno Retailleau eller någon annan ur regeringen har använt ordet islamofobi angående moskémordet på nytt.
Det fick bland annat den gröna toppolitikern Marine Tondelier att reagera kraftigt.
– Vissa politiker verkar helt oförmögna att uttala ordet islamofobi – kanske för att de själva har ett problem med religionen, menade hon i en intervju med RTL.
Återkommande konflikt
Denna kontrovers är långt ifrån ny. Det är en gammal debatt som regelbundet blossar upp i samband med aktuella händelser, påpekar Vincent Geisser, forskare vid Frankrikes nationella forskningscenter och författare till ”La Nouvelle islamophobie” (2003) – Den nya islamofobin på svenska – till tv-kanalen Francetvinfo
Vid den tiden var debatten begränsad till en relativt snäv krets av forskare och intellektuella, däribland vänsterfeministiska Caroline Fourest och Geisser själv. Men trots sin begränsade räckvidd skapade diskussionen spänningar även inom det civila samhället.
Efter terrordåden 2015 blev debatten alltmer upphettad och Manuel Valls – som då var socialistisk premiärminister under president François Hollande – citerade Caroline Fourest och hävdade även då felaktigt att det var ett uttryck påhittat av Irans mullor.
Bygger på en myt
Påståendet att termen skulle ha ursprung i Iran stämmer inte. Det finns inga belägg för att det skulle ha uppfunnits av ayatollorna. Ovan citerade forskaren Vincent Geisser och flera andra experter, som Marwan Mohammed och Abdellali Hajjat, har visat att “islamofobi” som franskt ord först dokumenterades redan 1910. Det myntades av franska koloniala administratörer och etnologer som studerade islam i Västafrika, bland andra Alain Quellien och Maurice Delafosse. Ordet återfinns i tryckta verk från tidigt 1900-tal, långt före den islamiska revolutionen i Iran och det har konsekvent använts världen över sedan dess.
Trots detta har flera politiker, som Manuel Valls, fortsatt att upprepa det falska påståendet – något som kartlades av nyhetsbyrån AFP redan 2018. Och efter det misstänkt islamofobiska mordet på Aboubakar Cissé dyker hävdas det igen.
Efter det islamistiskt motiverade mordet på läraren Samuel Paty, 2020, har begreppet blivit än mer kritiserat och tabubelagt i många kretsar. Mordet föregicks av en hatkampanj där Paty felaktigt anklagades för islamofobisk undervisning,
Franska muslimska ledare uttrycker idag sin sorg och ilska.
– Detta är inte bara en attack mot en enskild person, utan mot alla muslimer i Frankrike, sa Kamel Kabtane, rektor för Lyons stora moské på fredagen, i ett offentligt uttalande.
På flera håll i landet hölls i helgen manifestationer i solidaritet med offret och mot islamofobi.
Politiker, främst till vänster, kritiserar oviljan att använda termen islamofobi.
Olivier Faure, ledare för socialistpartiet menar att detta mord handlar om mer än en individuell tragedi. Det är ett tecken på ett samhälle där islamofobi har blivit normaliserad:
– Islamofobi är en strukturell fråga i vårt land. Vi kan inte längre blunda för detta. Vi måste bekämpa alla former av hat, och det börjar med att erkänna problemet öppet, skriver Faire i en kommentar till Dagens ETC.
Mélenchon: ”Sluta förneka”
Jean-Luc Mélenchon, ledare för vänsterpartiet de Okuvliga Frankrike, uttalar sig skarpt:
“Regeringen måste sluta förneka den växande verkligheten av islamofobi. Att inte ta ett fast grepp om denna fråga gör oss alla till medskyldiga”, skriver han på X.
Inrikesminister Bruno Retailleau menar nu att vänstern ägnar sig åt ett “skamligt politiskt intrumentaliserande” av brottet.
Den misstänkte gärningsmannen överlämnade sig frivilligt till polisen i Italien, dit han tagit sig efter mordet. Frankrike har begärt att han utlämnas – och debatten fortsätter.