När Farzana Aktar Rumas föräldrar för fyra år sedan blev tillfrågade om de ville gifta bort sin äldsta dotter med en ung man med bra familjebakgrund, så ville de inte missa chansen.
– Jag såg det som en välsignelse då frågan kom genom en vän till familjen. Den tilltänkte mannen var begåvad, hade ett eget företag och en bostad i en närliggande stad, berättar -hennes pappa Mohammad Yusuf Ali.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Farzana Aktar Rumas familj bor i en by i kustdistriktet Bhola, där befolkningen lever på fiske och jordbruk. Utan att tala med henne om saken beslöt pappan att gifta bort henne och började planera för det kommande bröllopet.
Farzana Aktar Ruma ville inte gifta sig, men hade ingen att vända sig till. Då fick hon kontakt med Selina Aktar vid CLS, en lokal organisation som arbetar med att informera medborgarna om deras rättigheter.
– Jag blir fortfarande chockad över att föräldrar kan godta äktenskapsförslag utan att ta hänsyn till sina döttrars ålder, säger Selina Aktar.
Strax innan det planerade bröllopet anordnade Selina Aktars organisation ett möte med Farzana Aktar Rumas föräldrar för att få dem att ändra sina planer.
– Efter en flera timmar lång diskussion lyckade vi övertyga föräldrarna att det är betydligt mer värdefullt med en utbildad flicka, berättar Selina Aktar.
”Betraktas som en börda”
Abul Kaiser har i flera årtionden arbetat som juridisk rådgivare för organisationen Coast, som bekämpar sociala orättvisor i Bangladeshs kustområden. Han menar att det är gamla föreställningar som ligger bakom att så många föräldrar väljer att gifta bort sina döttrar tidigt.
– Strax efter puberteten börjar flickor betraktas som en börda för familjen och föräldrarna börjar leta efter möjligheter att bli av med henne - under förevändningen att hon behöver skydd, säger Abul Kaiser.
Coast bedriver ett antal program som syftar till att utmana dessa föreställningar. Organisationens ordförande Rezaul Karim Chowdhury menar att befolkningen måste informeras om flickors rättigheter – och det gäller särskilt de föräldrar som själva inte fick chansen att gå i skolan.
”Stor publik”
Även lokalradiostationen Meghna i Bhola försöker ändra människors inställning till flickors rättigheter. De sänder program som syftar till att få ned antalet barnbröllop.
– Vi har en stor publik och brukar bjuda in experter som får prata om preventivmedel, ungas juridiska rättigheter, behovet av utbildning, sociala orättvisor och andra frågor som berör ungdomar, berättar producenten Fatema Aktar Champa.
Radio Meghnas redaktion består av ett 20-tal kvinnor som alla själva är unga. En annan av producenterna, Khadiza Banu, säger att lokalbefolkningen har ett stort förtroende för kanalen.
– Vi sänder ofta program som syftar till att övertyga föräldrar om att de bör avstå från att anordna tidiga bröllop och i stället tillåta att deras barn fortsätter i skolan.