Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
Att kvinnor väljs till president eller premiärminister i ett land blir vanligare. Men allteftersom att vissa glastak krossas byggs nya upp.
Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.
Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? Klicka här.
Från
39 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.
Från
139 kr
Beställ här!Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.
Långsamt, långsamt får allt fler länder sina första kvinnor som premiärminister eller president, och några får till och med en andra och tredje kvinna på posten, även om det just nu är ganska skralt med kvinnliga ledare i Europa. Men det behöver inte ha en effekt på landets politik, säger Drude Dahlerup, forskare som är specialiserad på kvinnor i politiken och som är aktuell med boken ”Has democracy failed women?”.
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är inte så enkelt. Numera finns det för det mesta mellan 10 och 15 kvinnor som är premiärminister eller president i världen, det är i princip aldrig fler än 20. Men kön är inte det enda som avgör hur politiken ser ut – en kvinnlig politiker kan också vara konservativ och antifeministisk, som Margaret Thatcher. Hon hade ingen jämställdhetspolitik alls. Men om vi tittar på Gro Harlem Brundtland, Norges premiärminister på 80-talet, så blev hon den första i världen att bilda en regering där hälften var kvinnor.
– Kön är symboliskt viktigt, men det handlar även om politisk vilja och vad man har för möjligheter.
Är Sverige långt bort från att ha en kvinna som statsminister?
– Det är bekymmersamt med Sverige, det enda nordiska land som aldrig har haft en kvinna på statsministerposten, trots att tre kvinnor – Anna Kinberg Batra, Mona Sahlin och Anna Lind – har varit på väg dit. Om det ska ändras måste partierna arbeta medvetet – landets första kvinnliga statsminister kommer ju att rekryteras från de som är framstående i de större partierna ungefär tio år tidigare.
Men där ett glastak håller på att krossas har ett nytt byggts upp, berättar Drude Dahlerup.
– Mycket handlar om var kvinnor är och får vara närvarande. Nu får allt fler globala organisationer mer makt i världen, då är det viktigt att fråga sig om kvinnor är lika dåligt representerade där. Och det är mycket värre än det är i världens regeringar. Vi måste se kritiskt på stora organisationer som bildades av regeringar eller FN och blir allt mer oberoende.
– Förra året slog Davos rekord när arton procent av deltagarna var kvinnor, det måste breddas. Samtidigt finns det stora organisationer som går före med kvotering – Afrikanska Unionen har ett krav på att minst 50 procent av kommissionärerna ska vara kvinnor, det har EU aldrig kommit i närheten av. Även i fredsprocesser runtom i världen börjar kvinnor få gehör och till och med i fredsarbetet i Syrien finns en trend mot att börja kvotera in kvinnor i processen.