Att apor och människor har stora likheter är känt sedan tidigare. Den här forskningen om gorillors beteende tar det hela ett steg längre. Det har nämligen visat sig att gorillor har omkring 13 kompisar – 13 individer som de formar livslånga sociala band till utanför den närmaste familjen.
– Vår upptäckt visar att dessa utsatta djur är djupt intelligenta och sofistikerade, och att vi människor kanske inte är så speciella som vi vill tro, säger Robin Morrisson, forskare vid universitetet i Cambridge, till AFP.
Hon tror att gorillorna har utvecklat detta beteende för att skapa en gemensam förmåga att skaffa svårtillgänglig mat.
Resultaten bygger på sex års insamlande av data från studier av gorillors liv i Kongos djungel. Forskargruppen undersökte bland annat frekvensen och längden för interaktioner mellan gorillor. Resultatet har sedan publicerats i tidskiften Proceedings of the Royal Society.
Utöver de 13 kompisarna iakttogs även större sociala grupper, där omkring 40 individer konsekvent interagerade med varandra utan att ha något släktskap. Forskningen visar att dessa har mer eller mindre årliga fester, långt in i djungeln. Då samlas stora grupper av gorillor för att äta frukt.
– En analogi till tidiga mänskliga populationer kan vara en stam eller en liten by, säger Robin Morrison.
Upptäckten om att gorillors sociala liv är mer komplext än vad vi tidigare trott kan även komma att påverka den mänskliga historieskrivningen. Det kan nämligen komma att visa sig att människors sociala hjärna och sociala liv utvecklades tidigare än vad som är känt i dag.