Under torsdagen röstade EU-parlamentet om hur den europeiska byrån för gräns- och kustbevakning, Frontex, ska fortsätta bedriva sitt arbete. Detta efter att EU-myndigheten anklagats för att vara inblandad i flera fall av kränkningar av mänskliga rättigheter och så kallade ”push backs”, det vill sig rättsligt oprövade förvisningar av migranter från gränsområden.
I måndags publicerade Lighthouse reports en granskning som visar att Frontex systematiskt delat information om flyktingfartygs GPS-koordinater till den libyska milisgruppen TBZ – en grupp som anklagats för bland annat narkotikahandel, människosmuggling och slaveri
– Det är fullständigt sinnessjukt att våra skattepengar går till myndigheter som bidrar till brott mot mänskliga rättigheter. Det urholkar hela förtroendet för EU, säger MP:s Alice Bah Kuhnke, ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe).
MP och V vill utkräva ansvar
2021 tillsatte Libe en särskild utredningsgrupp för att inspektera Frontex arbete. Resultatet blev en rapport med 42 rekommendationer till förbättringar. I samband med granskningen som kom i veckan lade EU-parlamentets gröna grupp till ett ändringsförslag i rapporten där man bad om ett gemensamt fördömande av samarbetet.
Under torsdagens EU-omröstning lades förslaget ner.
– För vissa är det uppenbarligen viktigare att hålla flyktingar borta från EU:s gränser, än att respektera de mänskliga rättigheterna, säger Alice Bah Kuhnke.
Bland de 21 svenska EU-parlamentarikerna i utskottet röstade M, KD, SD, S och L emot. Vidare lade Centerpartiet ner sin röst medan V och MP röstade för ett ansvarsutkrävande av Frontex.
Däremot röstade alla partier, förutom SD, för övriga delar av rapportens innehåll.
”Pågått i så många år”
Alice Bah Kuhnke menar att den gröna gruppen, där hon själv ingår, försökt lyfta problemen kring Frontex gång på gång.
– Det här har pågått i så många år. Vi har larmat och lyft varenda rapport för att kräva ansvar av Frontex. Men vi är sällan i majoritet. Bland de svenska parlamentarikerna är det bara vi gröna och vänstern som konsekvent röstar för åtgärder mot det här.
En av de stora åtgärderna hon vill se, är att EU slutar skriva avtal med icke-demokratiska länder.
– Vi kan inte ha avtal med länder där mänskliga rättigheter saknar status. Det är ett systemfel.
Frontex har inte velat kommentera granskningen, skriver Lighthouse reports.