Utrikes.

2019-04-17 09:00
 • Den största affären mellan Sverige och Gulfstaterna handlar just nu om Saabs stridsledningssystem Globaleye Bild: Saab
  Den största affären mellan Sverige och Gulfstaterna handlar just nu om Saabs stridsledningssystem Globaleye
 • 10 miljoner människor i Jemen är idag ”ett steg från svält” enligt FN:s livsmedels-program WFP. Bild: Hammadi Issa/AP
  10 miljoner människor i Jemen är idag ”ett steg från svält” enligt FN:s livsmedels-program WFP. 
 • Miljöpartiets Gustav Fridolin kan inte säga när, hur eller om vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ska stoppas. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
  Miljöpartiets Gustav Fridolin kan inte säga när, hur eller om vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ska stoppas.
Puffetikett
Dagens ETC

Fortsatt svensk vapenexport till länder som bombar Jemen

MP lyfte som en av sina största segrar i januari­avtalet att vapenexporten ”till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten” stoppas. Men myndigheterna som tillåter och främjar vapenexport har inte fått några nya instruktioner.

Och nu kan Miljöpartiets språkrör inte säga när, hur eller om exporten ska stoppas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – två av 2000-talets stora svenska vapenkunder – har under de senaste åren blockerat livsviktiga förnödenheter till Jemen, och flygbombat skolbussar, begravningsceremonier, sjukhus och andra civila mål. De båda länderna bär stor skuld till svälten som närmare tio miljoner jemeniter nu är ”ett steg från” enligt FN:s livsmedelsprogram WFP.

Det är bakgrunden till punkt 70 i överenskommelsen som låg till grund för den nya S-MP-regeringen: ”De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten.” Miljöpartiets språkrör säger till Dagens ETC att detta innebar en av MP:s största segrar i förhandlingarna.

– Här får vi nu en tydlig inställning som ska färga alla de beslut som myndigheterna har att fatta, säger Gustav Fridolin.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Regeringen är tyst

Men insatta källor som Dagens ETC talar med påpekar att ordalydelsen i överenskommelsen är vag – och att det kanske inte är en olyckshändelse. Och myndigheterna som hanterar vapenexporten har inte fått någon ”tydlig inställning” från regeringen.

– Vi vet inte så mycket mer än vad som står i punkt 70. Vi inväntar mer information, säger Karl Evertsson, chef för krigsmaterielgruppen på ISP, den myndighet som ger tillstånd för vapenexport.

Samtidigt tycks Saab, den överlägset största svenska vapenförsäljaren till Gulfstaterna, fortsätta som vanligt.

På den stora vapenmässan i februari offentliggjorde de tillsammans med det amerikanska företaget Lockheed Martin att de vill sälja ett nytt vapensystem till Förenade Arabemiraten. Saab skrev även ett avtal som handlar om att bygga upp Förenade Arabemiratens vapenindustri. Enligt Saabs vd Håkan Buskhe innebär avtalet ”den senaste milstolpen” i ”utvecklingen av ett emiratiskt försvar i världsklass”.

På plats, inbjuden av Saab för att ”hedra undertecknandet”, var den svenska ambassadören i Förenade Arabemiraten, Henrik Landerholm.

Han skriver i ett mejl till Dagens ETC att han i avsaknad av nya instruktioner fortsätter att främja svensk vapenexport i genomsnitt någon timme i veckan. Det gör även ambassadens försvarsattaché och dennes assistent.

Globaleye i strid

Den överlägset största affären mellan Sverige och Gulfstaterna handlar just nu om stridsledningssystemet Globaleye, som kan identifiera små mål som bilar och människor på långa avstånd.

Det finns de på ISP och UD som hävdar att Globaleye snarast är ett civilt övervakningssystem, men enligt Pieter Wezeman, vapenindustriexpert på fredsforskningsinstitutet Sipri, är det ”solklart” att Globaleye är militärt och kan spela en nyckelroll i emiratiska och saudiska krig.

Globaleye är dock inte levererad än. Och även om ISP har godkänt affären kommer de förr eller senare att behöva ta nya beslut – ett nej där kan stoppa affären i sin helhet.

Genom att stoppa pågående affärer och följdleveranser av redan sålda vapensystem skulle Sverige kunna sätta käppar i hjulen för de båda krigförande ickedemokratierna. Utan reservdelar, teknisk support och mjukvaruuppdateringar skulle vapensystem kunna bli obrukbara.

Om Sverige skulle stoppa vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, och sälla sig till länder som Tyskland, Norge och Finland, skulle det också innebära en kraftig skjuts för den internationella rörelse som jobbar för fred i Jemen.

Men kan regeringen göra det?

Ministrar ser hinder

Svenska ministrar hävdar envist att de är bakbundna eftersom besluten om vapenexport ligger på myndigheten ISP. Men regeringen är, enligt lag, ytterst ansvarig för vapenexporten. Just därför har regeringen stora befogenheter att ta upp beslut på sitt bord.

– Regeringen kan föreskriva till oss att lämna över till
exempel en typ av ärenden som gäller en viss produkt eller en viss region, säger Karl Evertsson, chef för krigsmateriel-gruppen på ISP.

Men då hävdar Gustav Fridolin att det finns ett annat hinder.

– Det finns en risk att det pågår affärer där inga nya beslut kan tas, säger språkröret till Dagens ETC.

Handlingar som Dagens ETC tagit del av visar att ISP under 2017–2018 fattade 27 beslut gällande affärer samt följdleveranser till Förenade Arabemiraten och 13 till Saudiarabien. Det motsvarar nästan två beslut i månaden. Regeringen kan begära att ISP överlämnar samtliga sådana ärenden och skulle alltså sannolikt snabbt få ta egna beslut.

Enligt Fridolin analyserar och förhandlar regeringen, Centern och Liberalerna nu om vad deras överenskommelse betyder i praktiken. Vilka affärer som ska stoppas, och när och hur det ska hända, kan varken han eller vice statsminister Isabella Lövin (MP) svara på.

Regeringens stora möjligheter

Om regeringen verkligen vill stoppa vapen till diktaturerna som bombar Jemen har de flera möjligheter, påpekar Karl Evertsson på ISP.

– Principiella uttalanden från regeringen kan så klart påverka vår uppfattning.

Till exempel genom en presskonferens, en utrikesdeklaration eller en regeringsförklaring?

– Ja, all form av uttryck för svensk politik av olika slag är sådant som är kärnan i vår bedömning.

Stefan Löfven missade möjligheten i sin regeringsförklaring den 21 januari. Margot Wallström missade möjligheten i sin utrikesdeklaration den 13 februari. Men hon behöver inte vänta till nästa år.

Wallström, Löfven, eller den vapenexportansvarige ministern Morgan Johansson kan kalla till presskonferens imorgon och säga något i stil med: ”Vi förtydligar härmed vår överenskommelse. Sverige kommer att säga nej till alla nya och pågående vapen­exportaffärer med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, så länge som konflikten i Jemen pågår.” Punkt.

Läs vidare på nästa sida: Så kan regeringen stoppa vapenexporten till länderna som bombar Jemen

Svenska vapen är ”avgörande” i Jemenkriget

I veckan publicerade Dagens ETC hemligstämplade uppgifter från franska underrättelsetjänsten.

Det sekretessbelagda dokumentet bekräftar för första gången att svenska vapensystem används av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten i deras förödande krig i Jemen.