Portugal

En enad vänster i Portugal

Människor protesterar i Lissabon mot förra regeringens nedskärningar under en 1 maj-tåg 2013. På banderollen står det på portugisiska: ”Trojkan skapar bara arbetslöshet”.
Människor protesterar i Lissabon mot förra regeringens nedskärningar under en 1 maj-tåg 2013. På banderollen står det på portugisiska: ”Trojkan skapar bara arbetslöshet”. Bild: Bild: Francisco Seco/ AP

Dagens ETC. I Portugal hände det som alla hade trott vara omöjligt: Hela vänstern enades och beslöt sig för att stödja en regering bildad av Socialistpartiet.

– Åtstramningarna hotade alla portugisers grundläggande rättigheter så vi var tvungna att agera, säger Catarina Martins, ledare för Bloco de Esquerda och en av arkitekterna bakom den nya politiken.

Vid valet förra hösten förlorade högerpartierna sin majoritet och om hela vänstern enades kring ett projekt skulle man kunna ta över regeringsmakten. Men det var få som trodde att det skulle kunna uppnås, inte minst på grund av att Socialistpartiet (PS) och Kommunistpartiet, (PCP) varit dödsfiender sedan lång tid tillbaka.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser