Utrikes.

2017-10-21 09:00
Den franska regeringen kommer att utarbeta en ny lag mot sexuella trakasserier. / Marlène Schiappa, Frankrikes jämställdhetsminister. Bild: Fredrik Sandberg/TT / Nantilus/CC
Den franska regeringen kommer att utarbeta en ny lag mot sexuella trakasserier. / Marlène Schiappa, Frankrikes jämställdhetsminister.

Efter #metoo – Frankrike ska införa ny lag mot sextrakasserier

President Emmanuel Macron ger lagen sitt stöd.

Efter att ett stort antal kvinnor berättat om sexuella övergrepp av filmmogulen Harvey Weinstein har kvinnor världen över tagit till orda.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Fyra franska skådespelerskor har själva drabbats av Harvey Weinsteins trakasserier och precis som i Sverige anklagas nu flera franska maktmän för liknande beteenden. På Twitter trendar inte bara hashtaggen #metoo eller den franska versionen #moiaussi (jag också) utan även #balancetonporc – vilket betyder ungefär ”outa ditt svin”

Franska jämställdhetsministern Marlène Schiappa sa i veckan till den franska radiokanalen RTL att sociala medier inte kan tjäna som domstol. Hon meddelar att regeringen i stället kommer att utarbeta en ny lag mot sexuella trakasserier i samarbete med polis, jurister och medborgare. Lagen ska vara klar för omröstning i parlamentet i början av år 2018. Förarbetet handlar bland annat om att definiera skillnaden mellan flört och trakasserier.

– Personligen vill jag inte kalla en vissling för ofredande, men en kvinna vet när situationen är hotfull, säger Marlène Schiappa.

Låga böter

Hon ger exempel på män som följer efter en i flera kvarter, ber om ens telefonnummer 17 gånger eller ställer sig för nära och pratar – kanske tio eller 20 centimeter ifrån ens ansikte. Sådant beteende ska nu kunna bötfällas.

– Summan ska vara tillräckligt låg för att den skyldige ska kunna betala på plats när polisen griper honom, säger Marlène Schiappa till RTL.

President Emmanuel Macron ger lagen sitt stöd. I helgen gav han sin första tevesända djupintervju som president och uppmanade kvinnor att berätta om ofredanden. Han tar även ifrån Harvey Weinsten den franska hederslegionen som han tilldelades 2012

Byxmyndighetsålder

Lagförslaget innefattar införandet av så kallad byxmyndighetsålder – en gräns för hur gammal en måste vara för att kunna ge samtycke till sex.

Nyligen chockerades Frankrike då en 28-åring slapp åtal för våldtäkt på en elvaårig flicka och istället åtalades för ”sexuellt utnyttjande av minderårig” för att han inte använt vapen eller våld. Preskriberingstiden för sexuella övergrepp av minderåriga ska dessutom höjas från 20 till 30 år.

Arbetet med denna del av lagförslaget leds av tevepersonligheten Flavie Flament som förra året anklagade fotografen David Hamilton för en 30 år gammal våldtäkt, som hon ska ha utsatts för när hon bara var 13 år.

Flera kvinnor berättade i kölvattnet av detta om att även de som barn hade utsatts av liknande övergrepp av David Hamilton. En tid efter anklagelserna hittades fotografen död i sitt hem efter ett förmodat självmord.

Skrev en deklaration

Vid flera olika tillfällen de senaste åren har franska kvinnor gått samman och vittnat om sexistiska strukturer i maktens korridorer. Förra året skrev till exempel en grupp kvinnliga ministrar och exministrar en deklaration om att det fick vara slut på trakasserier och övergrepp i politiken, som de menade var omfattande och av strukturell natur.

Detta var i samband med att nationalförsamlingens vice talman Denis Daupin fick avgå efter att flera kvinnor anmält honom för tafsande och sexuella anspelningar. Redan då pratades om en ny lag – men presidentvalskampanjen kom i vägen.

Den nya jämställdhetsministern Marlène Schiappa – som tillhör Emmanuel Macrons nybildade parti La république en marche – berättar i tv-programmet ”C à vous” att hon själv har blivit sexuellt trakasserad.

– Inte av någon ansvarig toppolitiker men flera gånger av partimedlemmar, säger hon.