Utrikes.

2019-08-21 16:00
 • Mellan den 28 augusti till 9 september 2004 låg Women on Waves båt Borndiep cirka två mil utanför Portugals kust, på internationellt vatten. Bild: Women on waves
  Mellan den 28 augusti till 9 september 2004 låg Women on Waves båt Borndiep cirka två mil utanför Portugals kust, på internationellt vatten.
 • Under Women on Waves senaste båtkampanj i Mexico hjälpte organisationen ett stort antal kvinnor att göra säker, laglig abort. Bild: Women on waves
  Under Women on Waves senaste båtkampanj i Mexico hjälpte organisationen ett stort antal kvinnor att göra säker, laglig abort.
 • Robotar och drönare används vid Women on Waves kampanjer för att flyga in abortpiller till länder där det är förbjudet. Bild: Marc Godefroy/women on waves
  Robotar och drönare används vid Women on Waves kampanjer för att flyga in abortpiller till länder där det är förbjudet.
Puffetikett
Dagens ETC

De ordnar säkra aborter – till havs

I över tjugo år har Women on Waves med hjälp av båtar, drönare och robotar sett till att kvinnor över hela världen har fått tillgång till säker medicinsk abort.

I en exklusiv intervju för Dagens ETC berättar grundaren, läkaren och aktivisten Rebecca Gomperts, om sitt arbete som internationell och stridbar aborträttsaktivist.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Som kvinna har jag rätt att få en legal, säker abort, även om det är förbjudet här. Därför kommer jag segla ut med er till internationellt vatten, för jag äger rätten till min egen kropp och bestämmer vad jag vill och inte vill göra med den.

Så sa en av de trettiotal mexikanska kvinnor som Rebecca Gomperts träffade under Women on Waves senaste båtkampanj i delstaten Guerrero i sydvästra Mexico 2017. Där erbjöd organisationen kvinnor att komma till hamnen för att hämta abort­piller, eller segla ut med Women on Waves båt till internationellt vatten, där mexikansk lagstiftning inte längre råder, för att göra en laglig medicinsk abort.

Så har Women on Waves jobbat ända sedan starten 1999 och allt började när den unga aktivisten och läkaren Rebecca Gomperts var med på Greenpeaces aktivistfartyg Rainbow Warrior för över tjugofem år sedan.

– Under våra resor, framförallt i Sydamerika, träffade jag många kvinnor som led fruktansvärt på grund av brist på tillgång till sexuell hälsorådgivning och säker, laglig abort. Jag blev väldigt berörd av deras berättelser och det inspirerade mig att starta Women on Waves, säger Rebecca Gomperts och fortsätter:

– En av mina starkaste drivkrafter är den sociala orättvisan som präglar kvinnors möjlighet att göra abort. I länder med strikta abortlagar är det alltid de fattiga, outbildade kvinnorna som drabbas värst, eftersom de inte har pengar att betala en privat läkare för att göra en abort i hemlighet. Ofta känner de inte till att abortpiller säljs på svarta marknaden, och har heller inte råd att köpa dem. Kvinnor med pengar och utbildning däremot, kommer alltid hitta ett sätt att göra abort på, om de så måste resa utomlands för att göra det, säger hon.

Protester och hyllningar

Women on Waves idé är enkel. De tar sig med sin båt, som går under holländsk flagg eftersom abort är lagligt i Holland, och lägger till på internationellt vatten utanför länder där abort är olagligt.

– En vanlig kampanj varar ofta i fem dagar. Första dagen seglar vi in i hamnen och gör en presskonferens, och efter det brukar man se vilka slags reaktioner vi får från landets myndigheter. I samma stund som vi gör presskonferensen börjar kvinnor ringa till vår telefonlinje för att få rådgivning och beställa tid för abort. Nästa dag börjar vi planera för att segla ut på internationellt vatten, om det är möjligt. Ibland stannar vi mer än fem dagar, men vi kan inte stanna så mycket längre än en vecka eftersom det ofta påbörjas en juridisk process mot oss och vi blir utslängda, förklarar Rebecca Gomperts.

Women on Waves, som alltid samarbetar med lokala kvinno-organisationer i de länder där de genomför sina båtkampanjer, har bland annat seglat till Portugal, Irland, Marocko, Guatemala och Mexico. Ibland tas de emot av hyllningar och stöd, men har även mött starka protester och aggressiva påhopp. I dokumentären ”Vessel”, som hade premiär 2014, skildras Women on Waves arbete i flera dramatiska scener och visar bland annat hur Rebecca Gomperts attackeras verbalt och fysiskt av arga abortmotståndare.

– I Marocko var reaktionerna väldigt våldsamma och i Polen slängde de ägg på oss. Det är självklart inte så kul, men i stunden tänker du inte på det. Du är fokuserad på det du ska göra och du måste stå ut med de här reaktionerna. Men det kan bli väldigt läskigt när ett lands myndigheter skickar krigsfartyg mot oss, som de gjorde i Guatemala.

Vi tilläts inte ens komma in i hamnen och bevakades dygnet runt av militärer, säger hon.

Bakslag och framgång

Mycket har hänt med abort­frågan under drygt tjugo år som Women on Waves har funnits, och Rebecca Gomperts pekar ut både framgångar och bakslag.

– Å ena sidan ser vi en backlash när det gäller aborträtten, framförallt i USA och Brasilien, och vi har också en stark antiabort-lobby i EU. Men aborträttsrörelsen har också gått framåt. Sedan vi startade har abort blivit lagligt i länder som Portugal, Irland, Australien, Nya Zeeland, Uruguay och Nepal. Vi har också sett en drastisk minskning av kvinnor som dör till följd av abort sedan abort­pillerna, så kallad medicinsk abort, började användas, säger Rebecca Gomperts.

För tjugo år sedan var abortpiller inte så välkända ännu, Sverige och Nederländerna var några av de första länderna att börja använda dem. Rebecca Gomperts konstaterar att detta har förändrats:

– Nu är abortpiller tillgängliga för kvinnor i många länder, men i vissa länder importeras de dock olagligt och säljs på svarta marknaden för att lagen inte tillåter öppen försäljning, säger Rebecca Gomperts.

Solidaritetsnätverk

Förutom båtkampanjer har Women on Waves även använt sig av drönare och robotar, som opererar från Holland och därför inte är olagliga, som flugit in abortpiller till bland annat Nordirland och Polen. Sedan flera år finns också systerorganisationen Women on Web, även denna på initiativ av Rebecca Gomperts. Organisationen, som stöttas av läkare, forskare och aktivister, jobbar med att informera om abort och sexuell hälsa samt att skicka p-piller och abort-piller till kvinnor i behov.

– Trots modern teknik finns det fortfarande många utmaningar och hinder för oss, till exempel har vår webbsida förbjudits i Saudiarabien och Turkiet. Så vi måste hela tiden komma på nya strategier. Vi har bland annat ett solidaritetsnätverk som ibland reser till länder och tar med sig abortpiller. Men tyvärr kan vi aldrig göra tillräckligt, behovet är enormt på så många platser i världen, säger Rebecca Gomperts.

Women on Waves

Women on Waves är en ideell organisation som grundades 1999 i Holland och har genomfört kampanjer i Portugal, Polen, Marocko, Irland, Mexiko, Guatemala och Nordirland.

Organisationen syftar till att förhindra osäkra aborter och ge kvinnor rätt att utöva sina mänskliga rättigheter till fysisk och mental autonomi.

Detta sker bland annat genom att tillhandahålla information, rådgivning och medicinsk abort med piller.

Women on Waves ledord är: ­

”I slutändan handlar det om att ge kvinnor verktyg för att motstå repressiva kulturer och lagar. Inte varje kvinna har möjlighet att vara en offentlig aktivist, men det finns saker som vi alla kan göra själva.”

Women on Web

Women on Web är en systerorganisation till Women on Waves och har sitt huvudkontor i Kanada.

Organisationen har flera läkare och forskare knutna till sig och erbjuder rådgivning och information om sexuell hälsa på 10 olika språk, samt tillhandahåller preventivmedel och abortpiller.

Kvinnor som har behov av preventivmedel, akuta p-piller eller abortpiller för att göra en medicinsk abort hemma kan få dessa skickade till sig på posten eller via det solidariska nätverket.