Att Hillary Clinton har drivits vänsterut av Bernie Sanders framgångsrika kampanj börjar nu ge avtryck även i det demokratiska partiets politik. Efter hårda förhandlingar mellan partitoppar klubbades i förra veckan ett utkast till partiplattform vid ett möte i Orlando.
Ett område där Hillary Clinton tvingades kompromissa var klimatpolitiken, där hon tidigare haft en mer försiktig linje. Miljöaktivisterna jublade och Bernie Sanders hyllade plattformen i amerikanska medier.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har nu den mest progressiva plattformen i det demokratiska partiets historia, sa Sanders och tackade alla som engagerat sig politiskt.
Hillary Clintons kampanj har tidigare fokuserat på frågor om investeringar i förnybar energi och på utsläppsmål, frågor som anses mindre kontroversiella än till exempel en koldioxidskatt. Men utkastet till partiplattform innehåller flera förslag som är mer långtgående än Hillary Clintons politik.
Föreslår beskattning
Bland annat föreslås att växthusgaser ska få ”ett pris”, det vill säga beskattas, vilket Hillary Clinton är emot, en linje som hennes kampanjföreträdare efter mötet tydligt meddelade att hon fortfarande står fast vid. Andra förslag är hårdare reglering av så kallad fracking, att byggen av nya oljepipelines ska föregås utredning om klimatpåverkan, och att förnybar energi ska prioriteras framför gas.
Företrädare för Hillary Clintons kampanj var efter mötet tydliga med att hon fortfarande inte stödjer en koldioxidskatt.
Flera amerikanska miljöaktivister uttrycker glädje över plattformen och menar att den innebär ett stort steg i rätt riktning. Miljöforskaren Bill McKibben, Sandersanhängare och en av grundarna till gräsrotsrörelsen 350.org, är stolt men inte nöjd.
– Det är inte som att USA leder världens kamp mot klimatförändringar, även om den här plattformen skulle röstas igenom. Men det skulle skicka en signal om att vi äntligen menar allvar. I synnerhet att prioritera vind- och solenergi framför biogas skulle vara en stor förbättring, säger Bill McKibben.
Bill McKibben ser plattformen som ett tecken på Sanders har inflytande, åtminstone för tillfället.
– Det visar att det finns stöd för riktiga förändringar. Jag vet inte om Hillary Clinton kommer att genomföra dem eller inte, men om hon inte gör det kommer vi att göra vårt bästa för att påminna om att hon borde det, säger han.
Frida Stranne är USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Nordamerikainstitutet i Uppsala, hon menar att en av anledningarna till att Bernie Sanders lockade unga väljare var att han drev klimatfrågan och att Hillary Clinton nu måste visa att hon tar den frågan på allvar.
– Hillary Clinton har själv lyft klimatfrågan som en ekonomisk fråga, att USA måste bli en grön omställningsekonomi för att klara den amerikanska drömmen i framtiden. Jag tror att det är smart, det kan vara enda möjliga vägen att gå. Det finns en stor oförståelse för klimatfrågan i stora delar av USA, säger hon.
Samtidigt är det svårt att veta om Hillary Clinton verkligen brinner för klimatfrågan eller om det är politiskt taktiserande, menar Frida Stranne.
– Frågan många ställer sig är vad Hillary Clinton egentligen vill. Hon är ju politiker ut i fingerspetsarna och följer ofta det människor vill att hon ska prata om. Men hon kommer att vara beroende av att Sanders väljare går till valurnorna och då är klimatfrågan en av de frågor hon måste visa att hon tänker göra riktig politik av.
Förslaget till partiplattform, där klimatfrågorna ingår, är ett icke-bindande dokument som ska fungera som riktmärke för partiets politik. Den kommer att läggas fram på demokraternas partikonvent senare i juli, och där ska också Hillary Clinton officiellt väljas till partiets presidentkandidat.