Det blir en Brexit. Med ett valdeltagande på 72 procent, det högsta sedan 1992, var det med några få procentenheters marginal som Brexit-sidan vann, med knappt 52 procent mot 48.
”Goodbye Brussels”, ropades det när ett Brexit-resultat presenterades i valkretsen Basildon. Resultatet meddelades tidigt på fredagmorgonen.
In i det sista var det en jämn omröstning, och i traditionellt mer EU-positiva områden som Skottland, London och Nordirland röstade de flesta för att stanna i unionen. I Skottland röstade alla valkretsar för att stanna i EU, med ett genomsnitt på över 60 procent för att stanna, någonting som kan få konsekvenser i framtiden eftersom det stärker den skotska motiveringen för en ny omröstning om självständighet från Storbritannien.
– Omröstningen gör det klart att Skottland ser sin framtid som en del av den Europeiska unionen, sade förstaminister Nicola Sturgeon, representant för SNP, det skotska regeringspartiet vars mål är ett självständigt Skottland.
Även i Nordirland höjs nu röster att lämna Storbritannien för ett enat Irland.
Osäker framtid för Cameron
Inför omröstningen skrev 86 konservativa parlamentsledamöter som har kampanjat för Brexit ett brev där de slog fast att premiärminister David Cameron har en plikt att sitta kvar på sin post.
Många menar dock att det blir svårt att motivera efter att Camerons kampanj för att stanna i EU inte lyckades övertala britterna. Trots att ledande Brexit-profilen Boris Johnson skrev under brevet till premiärministern är det många som tror att han kommer att få ta över posten inom kort.
Kritiska reaktioner
Reaktioner, många djupt kritiska, från olika delar av världen lät inte vänta på sig.
Martin Schulz, EU-parlamentets talman:
– Vi respekterar resultatet. Nu är det läge att vi beter oss seriöst och ansvarsfullt. David Cameron har sina skyldigheter gentemot sitt land. Vi har våra skyldigheter gentemot EU:s framtid. Nu kan vi se vad som händer med pundet på marknaderna. Jag vill inte att samma sak ska hända med euron.
Le Pen: ”Seger för friheten”
Samtidigt välkomnar Europas nationalister britternas beslut.
Marine Le Pen, ledare för högerextrema Front National, twittrar:
– Seger för friheten. Som jag har jag sagt i åratal, vi måste nu ha en folkomröstning i Frankrike och i andra EU-länder.
Geert Wilders, ledare för holländska Frihetspartiet:
– Hurra för britterna! Nu är det vår tur.
– Vi vill styra vårt eget land, våra egna pengar, våra egna gränser och vår egen migrationspolitik.
Holland går till allmänna val i början av nästa år. Vissa opinionsmätningar visar att Frihetspartiet kan bli största parti.
– Om jag blir premiärminister, kommer det att bli en folkomröstning också i Holland.
Andra Wesslén
Andreas Gustavsson