Utrikes.

2019-10-31 14:45
Bild: BW Press / Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Bolsonaro kopplas till mordet på vänsterpolitiker

Nya uppgifter från en portvakt påstås stärka kopplingarna mellan Brasiliens högerextrema president Jair Bolsonaro och mordet på socialistpolitikern Marielle Franco förra året. Bolsonaro själv förnekar rasande anklagelserna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Era lymmlar, era skitstövlar! Det här håller inte!, skrek Brasiliens president Jair Bolsonaro i en film som han publicerade på sociala medier under onsdagen.

Bolsonaro gick till hårt angrepp mot vad han kallade de ”ruttna och omoraliska” medierna som kopplar honom till det uppmärksammade mordet på människorättsaktivisten och socialistpolitikern Marielle Franco den 14 mars i fjol.

I april greps två polismän som misstänks för avrättningen. De häktade poliserna ingick i den dödspatrull som påstås ha kopplingar till president Bolsonaro. Den ena polismannen, 48-åriga Ronnie Lessa, bor i samma stängda villaområde som presidenten, och misstänks vara den som avrättade Franco med nio skott.

En ny rapport, som avslöjades i brasiliansk tv på tisdagskvällen, hävdar att de misstänkta mördarna ska ha träffat Bolsonaro i hans hus vid havet i Rio de Janeiro bara timmar före mordet på Franco, skriver Washington Post.

En portvakt till det inhängande bostadsområdet framträdde i tv och vittnade om att en av de mordmisstänkta männen, Vieira de Queiroz, släpptes in i det inhängande området klockan 17.10, genom att meddela säkerhetsvakten att han skulle besöka Bolsonaro, ägaren till hus nummer 58.

När portvakten ringde till Bolsonaros hem för att få bekräftelse ska en man han identifierade som ”Mr Jair” ha sagt åt honom att släppa in besökaren.

Portvakten berättade vidare hur han följt mannens bilfärd på övervakningskameror och hur fordonet ska ha kört till ett annat hus än Bolsonaros. Nummer 66, huset där den andra polismannen och misstänkta mördaren, Lessa, bodde, skriver The Guardian. 
När portvakten ringde Bolsonaros hus igen ska ”Mr Jair” ha sagt åt honom att han visste vart bilen var på väg och att låta honom fortsätta.

Enligt brasiliansk tv ska de båda männen strax därefter ha lämnat området gemensamt, för att byta bil i närheten innan de fortsatte till centrala Rio, där Marielle Franco senare mördades.

Jair Bolsonaro var dock inte hemma den aktuella dagen, utan i huvudstaden Brasilia, för omröstningar i parlamentet.

Åklagarmyndigheten i Rio menar att portvaktens vittnesmål inte överensstämmer med de bevis som har avslöjats i utredningen. Telefonloggar och inspelningar från porthuset under dagen för mordet indikerar att det var polismannen Lessa, inte Bolsonaro, som släppte in Queiroz.

Presidenten reagerade rasande på nyheten.

– Det är ondskefullt det ni gör, att visa en sån här story på tv på bästa sändningstid, skrek Bolsonaro i filminspelningen från ett hotellrum i Saudiarabien, där han befinner sig.

– Ni försöker koppla mig till mordet på Marielle. Ni är idioter, TV Globo! Ni är skurkar, skrek presidenten.