Utrikes.

2016-07-20 09:30
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bild: Virginia Mayo/AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Avtalet med Turkiet – allt mer ifrågasatt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta har hänt

Under fredagskvällen spärrade turkisk militär av viktiga broar och annan infrastruktur. Pansarvagnar syntes på gatorna och stridsflyg flög lågt och provokativt över Turkiets största städer. I TV förklarade militären att man gripit makten i landet.

Premiärminister Binali Yıldırım bekräftade att det rörde sig om ett kuppförsök, men hävdade att det inte skulle lyckas. President Recep Tayyip Erdoğan fördes i säkerhet av regimtrogna styrkor strax innan militären tog kontrollen över Atatürk-flygplatsen i Istanbul där han befann sig. Via Twitter och via en mobiltelefon som filmades av CNN Türk uppmanade han sina anhängare att trotsa kuppmakarnas utegångsförbud och ge sig ut på gatorna.

På lördagsmorgonen stod det klart att kuppen slagits ner. 238 människor dödades i striderna enligt officiella siffror. Blodiga scener där soldater som lagt ner vapnen misshandlades av anhängare till regimen utspelade sig inför kameror, bland annat på broarna över Bosporen.

Under dygnen som följde inledde regimen omfattande utrensningar i militären, inom polisen och i den civila statsapparaten, inte minst i domstolarna. Minst 6 000 människor har gripits. En mindre grupp inom den högsta militärledningen har sökt asyl i Grekland, över hundra höga officerare sitter fängslade.

Från EU kommer hård kritik mot hur regimen hanterar efterspelet till kuppförsöket. Grannskapskommissionären Johannes Hahn pekade i ett uttalande på måndagen på de listor på människor att gripa som uppenbarligen funnits färdiga tyder på att Erdoğan utnyttjar kuppförsöket för att bli av med politiska motståndare.