Det var en nyhet redan innan bomben slog ned. Att fotbollsstjärnan och nationella lagkaptenen roade sig i Stockholm medan det franska fotbollslandslaget spelade match mot Israel. Men sedan kom de – uppgifterna om en förundersökning om misstänkt våldtäkt efter en festkväll, och sedan uppgifter i svenska medier om att det är Kylian Mbappé som är misstänkt.
Enligt Kylian Mbappés advokat Marie-Alix Canu-Bernard har han inte delgivits någon misstanke om brott och stjärnan tänker dessutom vidta rättsliga åtgärder om förtal, säger hon till franska TF1.
Många tror på PSG-förklaringen
Men historien är redan ute och diskussionerna är igång, alla franska nyhetsmedier rapporterar och offentliga personer kommenterar. Varje ny uppgift blir en ny rapport. Det är en enorm affär eftersom Mbappé är en av Frankrikes mest lysande stjärnor.
Han är dessutom mitt inne i en juridisk konflikt med sitt gamla fotbollslag PSG, som han har lämnat för Real Madrid och nu kräver på 55 miljoner euro i vad han hävdar är uteblivet arvpde. Han hänvisade genast på plattformen X att anklagelserna skulle ha med det att göra. Den teorin har många hoppat på och det cirkulerar memes av PSG:s ägare från Qatar, Nasser Al-Khelaifi, utklädd som kvinna med texten: “Hon som anklagar Mbappé.”
Jämförs med Julian Assange
På den högerradikala tv-kanalen CNews i ett program lett av Pascal Pruad talas det bland annat om Sverige som ett “radikalfeministiskt centrum” och tidigare utländska personligheter som Julian Assange tas upp som exempel på att “svenska kvinnor satt i system att anklaga kända män för våldtäkt”
I flera stora debattprogram, som RTL Soir understryks att vi fortfarande inte vet med säkerhet om det är Kylian Mbappé som är misstänkt men man diskuterar ändå “våldtäktskulturen” i hans entourage. Man talar om festkvällarna med “svenska kvinnor varav minst en åtminstone anser sig ha blivit sexuellt utsatt”.
Metoo bubblar fortfarande
Den franska metoo-rörelsen har fortsatt i flera vågor sedan 2017 och i år har det gällt filmvärlden, med flera stora filmregissörer och skådespelare som Gérard Depardieu anklagade. Ett uppror pågick under filmfestivalen i Cannes.
Under hösten har också en fransk hjälte, den idag avlidne prästen Abbé Pierre som bildade Emmaus och en stiftelse för hemlösa, anklagats för övergrepp av en lång rad kvinnor, något som skakat om landet som fram tills nu hållit honom som en av sina största personligheter, en fransk Moder Teresa.
Jag vet inte hur många fallna hjältar Frankrike klarar av.
– Det handlar om att kvinnor, för det är främst kvinnor och barn, äntligen har börjat tala ut. I filmbranschen, i religiösa sammanhang, i de stora köken och alldeles säkert även i fotbollsvärlden, säger sociologen Marie Delacroix till RTL.
– Vi måste låta rättvisan ha sin gång, jag vet inte hur många fallna hjältar Frankrike klarar av, säger hennes medpanelist, journalisten Jean-François Devin.